Hrvatski radio

Treći program

Velika misa u c-molu W. A. Mozarta u ciklusu Kanconijer

16.03.2022.

19:15

Autor: Zrinka Matić

Grete Pedersen, ansambli HRT-a, KDVL

Grete Pedersen, ansambli HRT-a, KDVL

Foto: RJ Glazba / HRT

U eteru Trećeg programa izravno prenosimo drugi koncert ciklusa Kanconijer u ovoj sezoni. Ovaj put na svojoj putanji kroz glazbenu prošlost i suvremenost, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a zaustavljaju se u jednoj od najsjajnijih povijesnih epoha, ispod briljantne zvijezde koja je obasjala drugu polovicu 18. stoljeća, one Wolfganga Amadeusa Mozarta. 

Večer je posvećena njegovoj Velikoj misi u c-molu, KV 427, djelu koje ljepotom glazbe i veličajnošću ideje stoji uz bok njegovom Rekvijemu. Ostavši nedovršena, iz danas nama nepoznatih razloga, o kojima muzikolozi i danas samo nagađaju iščitavajući iz Mozartove korespondencije moguće razloge, Misa ostaje obavijena velom tajnovitosti, skrivajući među svojim bujnim glazbenim recima možda i neke tragične događaje koji su označili Mozartov život u vrijeme kada je Misa nastajala.

Skladana u maniri velikih crkvenih svečanosti kojima je obilovao Salzburg kao prijestolnica ondašnje crkvene kneževine, Misa obiluje masivnim zborskim ulomcima, kao i profinjenim solističkim arijama i ansamblima, skladanima na tragu velikih baroknih majstora, Bacha i Händela, koje je Mozart intenzivno proučavao upravo u godinama koje su prethodile skladanju mise. Dovršeni dio Mise izveden je u Salzburgu u jesen 1783, a jedna od solistica bila je Mozartova supruga Constanze.

Velika misa u c-molu danas se izvodi prema različitim edicijama, a nova izvedba u ciklusu Kanconijer temelji se na najnovijem izdanju izdavačke kuće Bärenreiter, koje vjerno prati povijesne izvore, sadržavajući stavke koje je Mozart dovršio te rekonstrukciju djelomično sačuvanih stavaka.


Grete Pedersen, KDVL

Grete Pedersen, KDVL

Foto: RJ Glazba / HRT

Izvedbom ravna ugledna norveška dirigentica, Grete Pedersen, koja u svojoj bogatoj karijeri broji niz nagrada, među kojima su Choc de la Musique, Diapasonova Prix d'Or kao i nagrada za Snimku godine časopisa Gramophone. Ova u prvom redu zborska dirigentica, studirala je dirigiranje kod Erica Ericsona i Kennetka Kieslera, da bi već za vrijeme studija osnovala Komorni zbor Oslo, koji je vodila dvadeset godina. Od 1990. vodi Zbor norveških solista, te surađuje s ansamblima poput Komornog zbora Erica Ericsona, Zbora Švedskog radija, Nizozemskog komornog zbora, Zbora Bavarskog radija, BBC Singersa, ali i Mahlerovog komornog orkestra, Slovenske filharmonije, Orkestra i Zbora Gulbenkian, Oslo sinfoniette, Ansambla Allegria itd.

Pod njenim vodstvom, uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a okupit će se niz vrsnih solista - dvije ponajbolje hrvatske sopranistice, Ivana Lazar i Marija Kuhar Šoša, mladi tenor Emanuel Tomljenović, te bariton međunarodne karijere Matija Meić.

Ovim koncertom ansambli HRT-a pridružuju se zajedničkoj inicijativi solidarnosti s Ukrajinom radiotelevizijskih kuća koje su članice Euroradija, koju je pokrenulo Udruženje Poljske filharmonije. Uz Mozartovu Veliku misu su u c-molu tako će na samom početku koncerta bit će izvedena Melodija Miroslava Skorika, jedna od najpoznatijih skladbi u Ukrajini, koja je svoj kultni status stekla nakon svog nastanka 1981. godine, kada je izvedena u sklopu filma Visoki prolaz. Pozivu na izvedbe ove skladbe ovoga tjedna na koncertima kao i u eteru radiotelevizijskih kuća, ovom izvedbom odaziva se i Hrvatska radiotelevizija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Kanconijer

Četiri koncerta ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i u sezoni 2022./2023. donose niz programskih kurioziteta, vraćajući na koncertnu pozornicu neka rijetko izvođena djela, poput Papandopulove velike kantate Slavoslovije, ili klasike hrvatske glazbe kao što je suita iz baleta Carmina Krležiana Frane Paraća. Među velikim oratorijskim naslovima u ovoj sezoni je Stabat Mater Gioacchina Rossinija, kao i Messa di Gloria Giacoma Puccinija. Uz šefa dirigenta Zbora, Tomislava Fačinija, na čelo zbora vraća se gostujući dirigent Marc Korovitch, kao i bivši šef-dirigent Zbora HRT-a, Tonći Bilić. Ansamblima HRT-a na koncertima se pridružuje i novoosnovani Dječji zbor HRT-a, kao i niz solista: Grga Peroš, Ivan Bulić, Margareta Klobučar, Jelena Kordić, Domagoj Dorotić, Ljubomir Puškarić, Darija Auguštan, Emilia Rukavina, Filip Filipović, Marko Mimica, Matteo Ivan Rašić i Toni Nežić.

Poslušajte u Slušaonici