Hrvatski radio

Treći program

Od romantizma do suvremenosti – vrhunci zborsko-orkestralnog repertoara hrvatske i svjetske baštine za koncert povodom 80 godina od osnutka Zbora HRT-a

11.05.2022.

17:17

Autor: Zrinka Matić

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Posljednji koncert zajedničkog ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije izborom i koncepcijom programa osmišljen je kao vrhunac obljetničke sezone 2021./2022. Na koncertu su djela Mladena Pozajića, Igora Kuljerića, Tomislava Fačinija i Antona Brucknera.

Komorni zbor Radio Zagreba

Komorni zbor Radio Zagreba

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Prvi počeci Zbora Hrvatske radiotelevizije sežu u 1941. godinu, kada je osnovan prvi zborski ansambl za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Zbor je prvi put javno nastupio 19. rujna 1941. u Hrvatskom državnom kazalištu zajedno s Orkestrom Hrvatske državne opere, a s orkestrom tadašnje Krugovalne postaje prvi put je zajedno nastupio 8. rujna 1942. pod ravnanjem Lovre pl. Matačića. 


Prvi samostalni koncert Zbor je održao u Hrvatskom glazbenom zavodu 30. siječnja 1943. godine. Među značajnijim prvim dirigentima Zbora bili su Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo. Njihov su put nastavili šefovi dirigenti Slavko Zlatić, Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević, kao i brojni gostujući dirigenti, među kojima se ističu Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Marc Korovitch i mnogi drugi. 


Dugogodišnji šef-dirigent Zbora, Igor Kuljerić na osobit je način doprinio oblikovanju ansambla, napisavši za Zbor niz djela koja su i danas na njegovom repertoaru. Nasljeđuje ga Tonči Bilić, na čiji je poticaj pokrenut samostalni ciklus koncerata Zbora HRT-a, Sfumato, a potom i zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Kanconijer, na kojima su uz brojna antologijska djela hrvatske i svjetske glazbene baštine, ostvarene brojne praizvedbe hrvatskih autora.


Sadašnji šef dirigent Zbora, Tomislava Fačinija, ovim je koncertom želio predstaviti širinu repertoara koji njeguju, odlučujući se, umjesto jedne velike zborsko-orkestralne partiture, predstaviti niz djela različitih oblika i stilova, koja bi ujedno osvijetlila i neke od onih dirigentskih i skladateljskih osobnosti koje su najizrazitije oblikovale ovaj ansambl, izabravši djela Mladena Pozajića i Igora Kuljerića.


Zbor se može pokazati samo onakav kakav je sad, ali se povijest može pokazati možda tako da zadremo malo u prošlost, preko ljudi koji su ostavili svoj trag u ansamblu, ne samo dirigiranjem, jer je to bilo pa prošlo - osim snimki, nego skladanjem. Zato sam odabrao ovaj program koji je, reklo bi se, stvarno rubno koncipiran, po razlici stilova, razlici zvukovnih izazova za publiku, ali i za orkestar i zbor koji se moraju prilagođavati četirima sasvim drugačijim kompozicijama.

Tomislav Fačini

Postavljanjem na program Prve rapsodije za mješoviti zbor Mladena Pozajića (u obradi za zbor i orkestar T. Fačinija), djela ukorijenjenog u kasnoromantičnoj tradiciji, koje na intrigantan način pristupa folklornom materijalu, pokušaj je da se baci novo svjetlo na nedovoljno poznat skladateljski opus i osobnost jednog od prvih dirigenata i osnivača Zbora HRT-a, Mladena Pozajića. 


Skladba Kanconijer Igora Kuljerića, osim imenom koje je dala cijelom ciklusu, zaslužuje biti dijelom obljetničkog koncerta zbog zaigrane raskoši kojom Kuljerić uglazbljuje stihove dubrovačkih renesansnih i baroknih pjesnika, stvarajući eskapističku viziju, odjek pjesničko-glazbenih okupljanja u dubrovačkim palačama, odajući počast stoljetnom nasljeđu pjesništva i glazbe, kao i čistoj životnoj radosti. Kuljerić je djelo praizveo sa Zborom i Simfonijskim orkestrom tadašnje Radiotelevizije Zagreb, 1983. godine, uz niz istaknutih solista i glumaca.

Igor Kuljerić

Igor Kuljerić

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Jedan od stupova zborsko-orkestralnog repertoara, grandiozni Te Deum Antona Brucknera označit će veličanstven kraj sezone, a ujedno podsjetiti i na posljednji koncert maestra Vladimira Kranjčevića, koji je upravo tim djelom zaključio svoju dugogodišnju suradnju sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, na koncertu povodom svog 80. rođendana u sezoni 2016./2017. Ovim djelima, kao svojevrsni znak suvremenosti i gledanja u budućnost, maestro Tomislav Fačini pridružuje svoju novu skladbu, Vocalys, koju sklada upravo za ovu priliku. 


Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a, pod ravnanjem Tomislava Fačinija, u izvedbi se pridružuju solisti Tanja Ruždjak, sopran, Franko Klisović, kontratenor, Roko Radovan, tenor, Jurica Jurasić Kapun, bariton i Lucijano Batinić, bas, te glumci Jelena Miholjević i Maro Martinović.


Koncert iz dvorane Lisinski prenosimo uživo na Trećem programu Hrvatskoga radija, u četvrtak 12. svibnja u 19.30.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Kanconijer

Četiri koncerta ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i u sezoni 2022./2023. donose niz programskih kurioziteta, vraćajući na koncertnu pozornicu neka rijetko izvođena djela, poput Papandopulove velike kantate Slavoslovije, ili klasike hrvatske glazbe kao što je suita iz baleta Carmina Krležiana Frane Paraća. Među velikim oratorijskim naslovima u ovoj sezoni je Stabat Mater Gioacchina Rossinija, kao i Messa di Gloria Giacoma Puccinija. Uz šefa dirigenta Zbora, Tomislava Fačinija, na čelo zbora vraća se gostujući dirigent Marc Korovitch, kao i bivši šef-dirigent Zbora HRT-a, Tonći Bilić. Ansamblima HRT-a na koncertima se pridružuje i novoosnovani Dječji zbor HRT-a, kao i niz solista: Grga Peroš, Ivan Bulić, Margareta Klobučar, Jelena Kordić, Domagoj Dorotić, Ljubomir Puškarić, Darija Auguštan, Emilia Rukavina, Filip Filipović, Marko Mimica, Matteo Ivan Rašić i Toni Nežić.

Poslušajte u Slušaonici