Hrvatski radio

Treći program

17:17 / 11.05.2022.

Autor: Zrinka Matić

Od romantizma do suvremenosti – vrhunci zborsko-orkestralnog repertoara hrvatske i svjetske baštine za koncert povodom 80 godina od osnutka Zbora HRT-a

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Posljednji koncert zajedničkog ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije izborom i koncepcijom programa osmišljen je kao vrhunac obljetničke sezone 2021./2022. Na koncertu su djela Mladena Pozajića, Igora Kuljerića, Tomislava Fačinija i Antona Brucknera.

Komorni zbor Radio Zagreba

Komorni zbor Radio Zagreba

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Prvi počeci Zbora Hrvatske radiotelevizije sežu u 1941. godinu, kada je osnovan prvi zborski ansambl za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Zbor je prvi put javno nastupio 19. rujna 1941. u Hrvatskom državnom kazalištu zajedno s Orkestrom Hrvatske državne opere, a s orkestrom tadašnje Krugovalne postaje prvi put je zajedno nastupio 8. rujna 1942. pod ravnanjem Lovre pl. Matačića. 


Prvi samostalni koncert Zbor je održao u Hrvatskom glazbenom zavodu 30. siječnja 1943. godine. Među značajnijim prvim dirigentima Zbora bili su Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo. Njihov su put nastavili šefovi dirigenti Slavko Zlatić, Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević, kao i brojni gostujući dirigenti, među kojima se ističu Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Marc Korovitch i mnogi drugi. 


Dugogodišnji šef-dirigent Zbora, Igor Kuljerić na osobit je način doprinio oblikovanju ansambla, napisavši za Zbor niz djela koja su i danas na njegovom repertoaru. Nasljeđuje ga Tonči Bilić, na čiji je poticaj pokrenut samostalni ciklus koncerata Zbora HRT-a, Sfumato, a potom i zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Kanconijer, na kojima su uz brojna antologijska djela hrvatske i svjetske glazbene baštine, ostvarene brojne praizvedbe hrvatskih autora.


Sadašnji šef dirigent Zbora, Tomislava Fačinija, ovim je koncertom želio predstaviti širinu repertoara koji njeguju, odlučujući se, umjesto jedne velike zborsko-orkestralne partiture, predstaviti niz djela različitih oblika i stilova, koja bi ujedno osvijetlila i neke od onih dirigentskih i skladateljskih osobnosti koje su najizrazitije oblikovale ovaj ansambl, izabravši djela Mladena Pozajića i Igora Kuljerića.


Zbor se može pokazati samo onakav kakav je sad, ali se povijest može pokazati možda tako da zadremo malo u prošlost, preko ljudi koji su ostavili svoj trag u ansamblu, ne samo dirigiranjem, jer je to bilo pa prošlo - osim snimki, nego skladanjem. Zato sam odabrao ovaj program koji je, reklo bi se, stvarno rubno koncipiran, po razlici stilova, razlici zvukovnih izazova za publiku, ali i za orkestar i zbor koji se moraju prilagođavati četirima sasvim drugačijim kompozicijama.

Tomislav Fačini

Postavljanjem na program Prve rapsodije za mješoviti zbor Mladena Pozajića (u obradi za zbor i orkestar T. Fačinija), djela ukorijenjenog u kasnoromantičnoj tradiciji, koje na intrigantan način pristupa folklornom materijalu, pokušaj je da se baci novo svjetlo na nedovoljno poznat skladateljski opus i osobnost jednog od prvih dirigenata i osnivača Zbora HRT-a, Mladena Pozajića. 


Skladba Kanconijer Igora Kuljerića, osim imenom koje je dala cijelom ciklusu, zaslužuje biti dijelom obljetničkog koncerta zbog zaigrane raskoši kojom Kuljerić uglazbljuje stihove dubrovačkih renesansnih i baroknih pjesnika, stvarajući eskapističku viziju, odjek pjesničko-glazbenih okupljanja u dubrovačkim palačama, odajući počast stoljetnom nasljeđu pjesništva i glazbe, kao i čistoj životnoj radosti. Kuljerić je djelo praizveo sa Zborom i Simfonijskim orkestrom tadašnje Radiotelevizije Zagreb, 1983. godine, uz niz istaknutih solista i glumaca.

Igor Kuljerić

Igor Kuljerić

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Jedan od stupova zborsko-orkestralnog repertoara, grandiozni Te Deum Antona Brucknera označit će veličanstven kraj sezone, a ujedno podsjetiti i na posljednji koncert maestra Vladimira Kranjčevića, koji je upravo tim djelom zaključio svoju dugogodišnju suradnju sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, na koncertu povodom svog 80. rođendana u sezoni 2016./2017. Ovim djelima, kao svojevrsni znak suvremenosti i gledanja u budućnost, maestro Tomislav Fačini pridružuje svoju novu skladbu, Vocalys, koju sklada upravo za ovu priliku. 


Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a, pod ravnanjem Tomislava Fačinija, u izvedbi se pridružuju solisti Tanja Ruždjak, sopran, Franko Klisović, kontratenor, Roko Radovan, tenor, Jurica Jurasić Kapun, bariton i Lucijano Batinić, bas, te glumci Jelena Miholjević i Maro Martinović.


Koncert iz dvorane Lisinski prenosimo uživo na Trećem programu Hrvatskoga radija, u četvrtak 12. svibnja u 19.30.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Kanconijer

Tri koncerta očekuju nas u sezoni 2021./2022. Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a – Haydnovo Stvaranje u izvedbi međunarodno priznatih hrvatskih solista, Tomislava Mužeka, Evelin Novak, Krešimira Špicera i Krešimira Stražanca, pod ravnanjem šefa dirigenta Zbora HRT-a, Tomislava Fačinija. Danska dirigentica Grete Pedersen dirigirat će izvedbom Velike mise u c-molu KV 427 W. A. Mozarta, na drugom koncertu ciklusa, a sezona završava obljetničkim koncertom za proslavu 80 godina Zbora HRT-a, s izvedbama niza izazovnih skladbi Igora Kuljerića, Mladena Pozajića, Tomislava Fačinija i Antona Bruckera, u kojima se ansamblima HRT-a pridružuje niz mladih hrvatskih solista.

Poslušajte u Slušaonici