Hrvatski radio

Treći program

Treća praizvedba djela hrvatskih skladatelja u koncertnoj sezoni Zbora Hrvatske radiotelevizije

12.04.2022.

15:41

Autor: Zrinka Matić

Krešimir Seletković

Krešimir Seletković

Foto: Toni Mijač / promo

Praizvedbe obilježavaju slavljeničku sezonu Zbora HRT-a u kojoj se obilježava 80. obljetnica od osnivanja ansambla

Treća praizvedba djela hrvatskih skladatelja u koncertnoj sezoni 2021.-2022. obilježit će iznimno bogato koncertno proljeće u slavljeničkoj sezoni Zbora Hrvatske radiotelevizije. Započevši sezonu praizvedbom djela Stabat Mater Srećka Bradića, te praizvevši skladbu Pasija Berislava Šipuša prije tek nešto više od mjesec dana, Zbor HRT-a, pod ravnanjem svoga šefa dirigenta Tomislava Fačinija, praizvodi novo djelo Krešimira Seletkovića, Pet stadija žalovanja, za mješoviti zbor i orkestar, u kojem mu se pridružuje violončelist Branimir Pustički.

Nagrađivani skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i pridruženi član HAZU, Krešimir Seletković, rezidencijalni je skladatelj tekuće sezone Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a. Njegova Dystopia za orkestar praizvedena je 2. prosinca prošle godine na Majstorskom ciklusu, a tom je prilikom Simfonijskim orkestrom HRT-a dirigirao maestro Pascal Rophé. U međuvremenu djelo je osvojilo nagradu Josip Štolcer Slavenski za najbolju skladbu hrvatskog skladatelja praizvedenu u 2021. godini.

Skladba Pet stadija žalovanja naslovljena je prema modelu koji je sastavila psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross, s ciljem olakšavanja razumijevanja ljudskih stanja koja su posljedica gubitka i suočavanja sa smrću, bilo svojom bilo bližnjega. Stadiji žalovanja – Poricanje, Ljutnja, Pregovaranje, Depresija i Prihvaćanje - ujedno su i stavci kompozicije.

Odabir teme, kako objašnjava skladatelj Krešimir Seletković, na tragu je prethodno praizvedene Dystopije, a tematika nove skladbe ujedno može se iščitati i u kontekstu duhovnih promišljanja tijekom Velikog tjedna:


„Taj odabir mogao bi se objasniti time što smo imali Covid situaciju, u kojoj nismo znali što će se dogoditi. Na neki način, kada govorim o Dystopiji, mislim o tome da mi danas već živimo to distopijsko vrijeme kao i to da mi možda nismo svjesni svega toga što se oko nas događa. U drugu ruku Pet stadija žalovanja kompozicija je koja se praizvodi u Velikom tjednu. S obzirom na to da nisam mogao računati na neke teme za koje sam bio zainteresiran, našao sam možda jednu malo neutralniju temu, koja je ipak, iako ne direktno sakralno, povezana sa Velikim tjednom i Uskrsom.“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Sfumato

Koncerti Zbora Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija i u suradnji s nizom gostujućih glazbenika, ove godine sele se u galerijski prostor Laube. Tijekom osam koncerata u novoj sezoni program seže u rasponu od velikih djela romantične literature, Cjelonoćnog bdijenja Aleksandra Grečanjinova ili Rossinijeva Male svečane mise, do važnih ostvarenja skladatelja 20. i 21. stoljeća poput Arva Paerta i Joepa Franssensa. Na programu su i tri praizvedbe hrvatskih skladatelja Srećka Bradića, Berislava Šipuša i Krešimira Seletkovića.

Poslušajte u Slušaonici