Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Petak, 23.07.2021 11:00

Emisija 23.07.2021.

Uz ostalo poslušajte: "Canti Festivi - za orkestar i zbor" Krešimira Šipuša, suitu iz baleta "Carmina Krležijana" Frane Paraća i suitu iz baleta "Stranac" Silvija Bombardellija.

HRT – HR 3 — Utorak, 20.07.2021 20:00

46. Osorske glazbene večeri - uvodna emisija i izravni prijenos otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji predstavljamo ovogodišnji festivalski program u razgovoru s umjetničkim ravnateljem Brankom Mihanovićem i predsjednikom udruge "Osorske glazbene večeri" ujedno izvršnim producentom festivala Josipom Nalisom. Razgovorom iz naše arhive prisjećamo se nedavno preminulog glazbenika i diplomata Zlatka Stahuljaka koji je bio od početka festivala povezan s Osorom. U središtu pozornosti potom nam je Boris Papandopulo, čija će se antologijska Hrvatska misa prvi put izvesti na festivalu i to upravo na samome otvaranju. Uz tridesetogodišnjicu smrti velikog skladatelja i drigenta donosimo detalje o njegovu odnosu prema Osorskim glazbenim večerima, o značenju Hrvatske mise u njegovu opusu, te o ovoj najnovijoj interpretaciji - uz ulomke razgovora sa samim Papandopulom iz arhive Hrvatskog radija, potom muzikološki uvid Erike Krpan koji smo snimili u Zagrebu, te uoči koncerta i komentar samih glazbenika - dirigenta Tomislava Fačinija i solista. Koncert svečanog otvorenja 46. Osorskih glazbenih večeri donosi izvedbu "Hrvatske mise" Borisa Papandopula u tumačenju solista Darije Auguštan, Martine Gojčete Silić, Stjepana Franetovića i Roberta Kolara uz Zbor HRT-a. Prva je ovo izvedba antologijske partiture na festivalu s kojim je Boris Papandopulo imao poseban odnos, a uz 30. obljetnicu smrti velikog skladatelja, te 80 godina od osnutka zbora pri radijskoj stanici u Zagrebu - zbora s kojim je upravo Papandopulo nastupao na festivalu 1977. u izvedbama svojih djela.

HRT – HR 3 — Petak, 16.07.2021 11:00

Emisija 16.07.2021.

U emisiji uz ostalo poslušajte: skladbu Prožimanja za glas i klavir Dubravka Detonia, UUKU.. ili pjesme o strasti na brežuljcima Euganeija Berislava Šipuša i kantatu za bas solo, mješoviti zbor i okestar Zadnji Adam Stjepana Šuleka.

HRT – HR 3 — Petak, 09.07.2021 11:00

Emisija 09.07.2021.

Uz ostalo čut ćete Dijalog za glas i orkestar Brune Bjelinskoga, ciklus pjesama za bariton i orkestar Z mojih bregov Krešimira Baranovića i vokalni ciklus za sopran i klavir Crna maslina Ivane Lang.