Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Petak, 16.10.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Nagrade i praizvedbe - Trio Eusebius i skladatelj Petar Obradović

U temi nagrada i praizvedbi Putovi hrvatske glazbe ovoga petka predstavljaju mladi klavirski Trio Eusebius koji je kao prošlogodišnji laureat nagrade natjecanja "Ferdo Livadić" održao nekoliko zapaženih nastupa ljetos (na festivalima u Dubrovniku i Osoru), te je u sklopu ovogodišnje 45. Samoborske glazbene jeseni održao koncert s praizvedbom njima napisane skladbe Silvia Foretića, uz djela još dvojice suvremenih hrvatskih skladatelja, Petra Bergama i Dubravka Detonija. Violinistica Eva Šulić i pijanist David Vuković bit će naši gosti u studiju a telefonskim putem će se iz Beča uključiti violončelistica Tonka Javorović u razgovoru o njihovim početcima u glazbi, odnosu prema suvremenoj i hrvatskoj literaturi, te sklonostima prema komornome muziciranju. Trio Eusebius je prošle godine u istome tjednu osvojio i nagrade na natjecanju "Ferdo Livadić" ali i na natjecanju "Papandopulo", a još jedno izdanje tog natjecanja primilo je ovogodišnje prijave, pa ćemo u razgovoru sa voditeljicom projekta Sandom Vojković doznati kako je UNISON ove godine osmislio natjecanje te kako će u tome svoju ulogu imati "publika" putem interneta. U drugome dijelu emisije gostuje Petar Obradović, skladatelj je koji je ove godine primio nagradu "Orlando" za glazbena postignuća na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama, inače trubač Simfonijskog orkestra HRT-a koji je nedavno snimio i njegov Koncert za violinu i orkestar. Predstavljamo recentne (pra)izvedbe njegovih djela, medju kojima je i "Petrichor" za kvartet saksofona sviran i u Dubrovniku ljetos, ali i prije nekoliko dana u Slatini, u interpretaciji izvrsnog Papandopulo kvarteta.

HRT – HR 3 — Petak, 09.10.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogled umjetnika - Mladen Tarbuk, peterostruki laureat nagrade "Slavenski"

U svojem uobičajenom talk-show formatu Putovi hrvatske glazbe ovoga petka ugošćuju skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka, peterostrukog laureata nagrade "Slavenski" koji je tu nagradu primio prošloga tjedna u sklopu Muzičkog memorijala u Čakovcu. Pandemijska situacija odgodila je održavanje inače "majskog" memorijala, ali je autorska večer laureata održana uz sudjelovanje izvrsnih glazbenika ansambla Synchronos. Iz komornog opusa Mladena Tarbuka odabrano je nekoliko zanimljivih skladbi uz nagradjenu "Quatre epigrammes de temps" koju je ansambl pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera izveo na kraju osmišljenog koncertnog programa. Uz skladatelja Tarbuka doznat ćemo pojedinosti o odabranim skladbama, o njegovim trenutnim preokupacijama, novim angažmanima na mjestu predsjednika Hrvatskog društva skladatelja, ali i uz pogled u prošlost otkrivamo gdje je bio prije 20 godina, te koja je skladba odnosno njezina interpretacija bila ključna u njegovu glazbeničkom razvoju.

HRT – HR 3 — Petak, 02.10.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi pogled na baštinu skladateljice Dore Pejačević

Uz znanstveni skup "Izazovi baštine Dore Pejačević" održan u Našicama prije dva tjedna u emisiji Putovi hrvatske glazbe donosimo pregled novih razmišljanja i istraživanja ostavštine naše slavne skladateljice rodjene prije 135 godina. Akademkinja Koraljka Kos moderirala je skup na kojem su sudjelovali stručnjaci različitih profila - Nada Bezić, Vilena Vrbanić, Dalibor Davidović, Sanja Kiš Žuvela, Marina Kopri, Dinko Župan, Renata Bošnjaković i Silvija Lučevnjak, koji su pružili raznolike i višestruke poglede na temu. Odabir nekih prošlih, ali i novih interpretacija glazbe Dore Pejačević upotpunit će reportažu i razgovore sa sudionicima koje je na skupu snimila kolegica Ana Jazbec.

HRT – HR 3 — Petak, 25.09.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mladi skladatelj Filip Horvat

Putovi hrvatske glazbe u svojem uobičajenom talk-show formatu ovaj petak ugošćuju mladog skladatelja i orguljaša Filipa Horvata (1993.) koji je osvojio nagradu Fonda "Rudolf i Margita Matz". Specijaliziran za primjenjenu kompoziciju, Filip Horvat diplomirao je prošle godine u klasi Zlatka Tanodija, pisao je glazbu za nekoliko animiranih filmova, a djela klasičnih formata izvodili su mu studenti glazbenih akademija u Zagrebu i Ljubljani, dok je Zagrebačka filharmonija na tradicionalnom koncertu posvećenom studentima Muzičke akademije izvela njegove "Tri slike" za simfonijski orkestar u siječnju ove godine. U emisiji upoznajemo njegov dosadašnji opus, te doznajemo o planovima i novim projektima.