Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Petak, 14.06.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti dirigenta, skladatelja, aranžera i bubnjara Silvija Glojnarića

Putovi hrvatske glazbe zaključuju svoju 19. sezonu gostovanjem dirigenta, skladatelja, aranžera i bubnjara Silvija Glojnarića (1936.), uz njegov put povijesti, uspjeha i nagrada, te predstavljanje najnovijeg nosača zvuka "Četiri lica jazza" (nakladnika Cantus i HRT) koji odabirom snimaka donosi presjek Glojnarićeva djelovanja u jazzu. Silvije Glojnarić ove je godine primio i nagradu Porin za životno djelo, koja upotpunjuje niz nagrada i priznanja kojima je obilježen njegov umjetnički put.

HRT – HR 3 — Petak, 07.06.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mirela Ivičević, laureatkinja nagrade "Slavenski"

Putovi hrvatske glazbe donose razgovor i snimku koncerta iz Čakovca uz nagradu "Josip Štolcer Slavenski" koju je za najbolju skladbu u 2018. godini primila Mirela Ivičević. Skladba "Case White" praizvedena je na kultnome festivalu u Donaueschingenu, a nastavlja niz djela u kojima se skladateljica angažirano odnosi prema društvenim pojavama. U razgovoru koji je snimila Zrinka Matić doznajemo i o skladbi koja je praizvedena na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb, planovima i usmjerenjima njezina skladateljskog pisma, o prestižnoj stipendiji DAAD koja omogućuje Mireli Ivičević boravak i rad u Berlinu, te o skladbama koje je odabrala za slavljenički koncert (održan u Čakovcu 09. svibnja).

HRT – HR 3 — Petak, 31.05.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti radijskog autora i urednika Branka Magdića

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak u tematu svoje 19. sezone "put povijesti" otvaraju prostor ključnim točkama četrdesetogodišnje radijske karijere autora i urednika Branka Magdića, koji je nagrađen priznanjem za životno djelo - nagradom "Ivan Šibl". Od zanimljivih preokupacija uz suvremene glazbeno-scenske izričaje u počecima, do jedinstvenog koncertnog ciklusa u građanskome salonu obitelji Očić, uz prisjećanje na ratne prilike u kojima su iznikli "Vrijeme prosvjeda" i "Glazbeni dar domovini", te postojanost u praćenju glazbenih aktualnosti u "Sedam dana glazbe", dokumentarni serijal o hrvatskim glazbenicima "Od portreta do portreta", do zaigrane kontakt-emisije "Tražili ste, poslušajte", otkrivamo zanimljive detalje bogatog radijskog opusa. Glazba Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, Frane Paraća, Ferde Livadića i Miljenka Prohaske, i glas Martina Sheena i Borisa Papandopula, prema odabiru gosta upotpunit će "put povijesti" našeg gosta, našeg kolege Branka Magdića.

HRT – HR 3 — Petak, 24.05.2019 11:00

Emisija 24.05.2019.

"Ljetni diptih" i Concertino za klavir i puhače Stanka Horvata i Koncert za violončelo i orkestar Srđana Dedića uz ostalo su na programu emisije.