Hrvatski radio

Prvi program

415 godina Klasične gimnazije u Zagrebu

04.01.2022.

13:13

Autor: Hrvatski radio

Klasična gimnazija Zagreb

Klasična gimnazija Zagreb

Foto: Ivana Sučić / -

Najstarija srednja škola u Hrvatskoj slavi svoj 415. rođendan


Klasična gimnazija u Zagrebu je postavila temelje za razvoj obrazovanja u Hrvatskoj

Zdravka Martinić-Jerčić

Klasičnu gimnaziju u Zagrebu su osnovali isusovci davne 1607. godine na Gornjem gradu i time postavili temelje za razvoj obrazovanja u Hrvatskoj, naglasila nam je ravnateljica škole Zdravka Martinić-Jerčić.


Kao uvod u proslavu velikog jubileja, škola je u studenom prošle godine organizirala akciju "415 stabala za 415 godina Klasične" zajedno s Hrvatskim šumama, a obilježavanje se nastavlja i u ovoj godini kroz brojna događanja kao što su kvizovi, izložbe i predstave.


Najopsežniji gimnazijski program u zemlji u kojem se kroz sve četiri godine uči latinski i grčki upisuju osnovnoškolci željni znanja u području humanističkog obrazovanja, ali i koji imaju interes prema prirodnim znanostima.


Jesu li se i na koji način promijenili učenici i program Klasične gimnazije te koliki je značaj škola imala u razvoju obrazovnog sustava - poslušajte u emisiji Izvan okvira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izvan okvira

Što je cjeloživotno obrazovanje, kako naučiti djecu i mlade životu i koji su problemi učenika, studenata, profesora i znanstvenika govori emisija o obrazovnoj politici, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju - Izvan okvira.

Poslušajte u Slušaonici