Hrvatski radio

Radio Split

Otvorene "Četiri palme", za troje mladih najljepša božićna priča

16.12.2022.

17:49

Autor: HRT

objekt Četiri palme

objekt Četiri palme

Foto: hrt / hrt

Izvedbom monodrame “Domaši“ Anamarije Veselčić, u Gradskom kazalištu lutaka danas je simbolično otvoren objekt “Četiri palme“ u kojem će živjeti bivši štićenici Dječjeg doma Maestral koji sa 21 godinom napuštaju sustav institucionalne skrbi.

Objekt se nalazi u Šimićevoj ulici i ima osam stambenih jedinica: šest garsonijera i jedan trosobni stan za bivše štićenike Dječjeg doma Maestral Split te jedan deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba za roditelje, odnosno skrbnike teško oboljele djece bez prebivališta u gradu Splitu, čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split.

Uoči Božića “Četiri palme“ su postale dom za troje mladih ljudi. Jedan od njih je Dino koji je za Radio Split podijelio svoje dojmove.


Dino, prvi stanar "Četiri palme"

Ukupna vrijednost projekta je 10.079.314,16 milijuna kuna od čega je iz Europskog kohezijskog fonda osigurano 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, uz 2.767.346,57 kuna nacionalnih sredstava. Radovi su počeli u listopadu 2020. godine, a uporabna dozvola izdana je u srpnju ove godine.

Gradonačelnik Ivica Puljak ponosan je na realizaciju projekta koji je, kako je kazao, puno više od toga.


gradonačelnik Ivica Puljak

Događaju u Gradskom kazalištu lutaka u povodu završetka projekta “Četiri palme“ nazočili su, uz domaćine, gradonačelnika Ivicu Puljka i njegove zamjenike Bojana Ivoševića i Antonia Kuzmanića i brojni uzvanici, suradnici i gosti; gorljivi inicijator projekta i bivši gradski vijećnik Ante Zoričić, gradski vijećnici iz proteklog i aktualnog saziva Gradskog vijeća, bivši i sadašnji pročelnici i službenici gradskih službi za međunarodne i EU projekte, za izgradnju i socijalnu skrb te predstavnici razvojne agencije RaST, koji su zaslužni za prijavu i provedbu projekta, ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin, zamjenik župana Stipe Čogelja, predstavnici KBC-a Split, donatori, predstavnici udruga, socijalnih i zdravstvenih ustanova. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.