Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Petak, 08.11.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Svečanost hrvatske glazbe u tumačenjima mladih glazbenika HR projekta - koncert iz 2011. godine

Putovi hrvatske glazbe uz svoj 19. rođendan (koji se navršio 03. studenog) donose posebno izdanje emisije u kojoj reproduciramo koncert održan prije 8 godina, na kojem su mladi glazbenici HR projekta svirali i pjevali u Studiju Bajsić. Svečanost hrvatske glazbe, uz brojne tada nazočne i skladatelje, ostvarili su mladi glazbenici Kvarteta KLANG (Vlatka Peko, Ana Lucić, Anita Primorac i Kaja Farsky), Lucija Majstorović, Andrej Vesel, Nikolina Pinko (Behrends), Kosjenka Turkulin, Katarina Sobočan (danas Makević), Vlatka Peko (Fureš)solistički, Valentina Čanžar, Borjan Oliver, Ante Sladoljev, Armand Merle i Ivan Božanić te Ana Dadić i Marijan Đuzel. Osnivačica i voditeljica HR projekta Katarina Krpan i urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović 2011. godine su organizirale posebnu audiciju na kojoj su od prijavljenih četrdeset skladbi u izvedbama 32 glazbenika odabrano 15 naslova koje ćemo ponovno čuti u ovoj posebnoj emisiji ovaj petak - skladbe Zlatka Tanodija, Ivana Josipa Skendera, Srećka Bradića, Frane Đurovića, Tatjane Vorel, Mladena Tarbuka, Petra Bergama, Ivane Lang, Tomislava Olivera, Krešimira Seletkovića, Srđana Dedića, Dubravka Palanovića, Frane Paraća i Ive Josipovića.

Petak, 01.11.2019 11:00

Emisija 01.11.2019.

U emisiji donosimo glazbe skladatelja koji više nisu s nama, ali pamtimo ih kao suvremenike s kojima smo dijelili uzbuđenja pra-izvedbi, promišljali u razgovorima glazbenu suvremenost. A dan koji u tradiciji donosi sjećanja otvara prostor glazbi koja se i sama bavi sjećanjima, od izravnog sjećanja i slutnji vječnosti do apstraktnih glazbenih tkanja. Izdvajamo "Hrvatski glagoljaški rekvijem - Misa za umršeje" Igora Kuljerića.

Petak, 25.10.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori projekta "Bersa" uz muzikologinju Nadu Bezić

Putovi hrvatske glazbe svoju obljetničku 20. sezonu nastavljaju uz promišljanje jednog značajnog i jedinstvenog izdavačkog projekta koji je zaključen objavljivanjem nagrađene knjige muzikologinje Nade Bezić. Kako je "Tematski popis skladbi Blagoja Berse" osmišljen i ostvaren, te kako se istraživačko-izdavački projekt "Sabrana djela Blagoja Berse" Hrvatskoga glazbenog zavoda kretao od svojih izvornih zamisli, do važnog kulturnog iskoraka kojim je glazbu i nasljeđe Blagoja Berse moguće dostojno predstavljati ne samo u našem kulturnome zavičaju, nego posebice i u inozemnim koncertnim prilikama, doznajemo uz glazbu velikog hrvatskog skladatelja i pedagoga.. Uz aktualni Mjesec hrvatske knjige, muzikologinja Nada Bezić (koja je ujedno voditeljica knjižnice i arhiva HGZ-a) upozorit će nas na zanimljiva izdanja i rukopise koji se čuvaju u toj instituciji, te podsjetiti na izložbu "Vatroslav Lisinski i HGZ" koja je još uvijek otvorena javnosti do 10. studenoga.

Petak, 18.10.2019 11:00

Emisija 18.10.2019.

Na programu je glazba naših suvremenika. Uz ostalo čut ćete Sinfoniu Mladena Tarbuka, Modri val Olje Jelaska i Koncert za violončelo i orkestar Srđana Dedića.