Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Petak, 05.06.2020 11:00

Emisija 05.06.2020.

Iz opusa Tomislava Uhlika, dobitnika nagrade Porin za životno djelo

Petak, 29.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Promocija hrvatske glazbe u inozemstvu

Putovi hrvatske glazbe na zaključku svoje obljetničke 20. sezone emitiranja donose omiljenu temu promocije hrvatske glazbe u inozemstvu uz recentno objavljene nosače zvuka. Od odabira Bersinih skladbi sa CD-a koji je ostvario pijanist Goran Filipec, do podsjetnika na uspješno izdanje opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, donosimo i snimku izvedbe "Hrvatskog glagoljaškog rekvijema" Igora Kuljerića u Münchenu u veljači koja će se naći na nosaču zvuka, i dio je sjajnog niza koji ostvaruje dirigent Ivan Repušić. Iz izloga noviteta nakladničke kuće CPO predstavljamo i novi nosač komorne hrvatske glazbe koji je ostvario Kvartet Sebastian sa djelima Božidara Kunca, Josipa Štolcera Slavenskog i Frana Lhotke.

Petak, 22.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz glazbu nagrađenih - nagrađenu glazbu / nagrada HAZU i nagrade PORIN

Putovi hrvatske glazbe pri zaključku 20. sezone emitiranja donose recentno nagrađenu glazbu i glazbu nagrađenih. Nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti i muzikologije dobio je Ante Knešaurek za Koncert za klavir i orkestar praizveden na otvorenju 40. Osorskih glazbenih večeri 2015. godine. Interpretaciju praizvedbe ostvarili su pijanist Filip Fak, Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Aleksandar Marković. Prošlog petka podijeljene su i nagrade PORIN, pa ćemo u emisiji čuti nekoliko recentnih skladbi laureata nagrade za životno djelo, skladatelja i dirigenta Tomislava Uhlika, kao i nagradjenu glazbu iz kategorija klasične i jazz glazbe.

Petak, 15.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mladen Tarbuk laureat nagrade "Josip Štolcer Slavenski"

Svibanj je mjesec u kojem se obilježava rodjendan skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog - već 50 godina postoji nagrada koja nosi njegovo ime, a koja se dodjeljuje za najbolju skladbu nastalu u protekloj godini. U emisiji se osvrćemo kratko na neke detalje iz povijesti ugledne nagrade, te predstavljamo djelo koje je nagradjeno za 2019. godinu: "Quatre epigrammes des temps" skladatelja Mladena Tarbuka. Ovo je već peta nagrada "Slavenski" koju je Tarbuk osvojio svojim skladbama a neke ćemo i čuti u emisiji.