Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Petak, 31.07.2020 11:00

Emisija 31.07.2020.

Skladbe Srećka Bradića, Krešimira Šipuša, Dubravka Detonija, Frane Paraća, Silvija Bombardellija i Stjepana Stipice Kalogjere.

Nedjelja, 26.07.2020 20:00

45. Osorske glazbene večeri - Uvodna emisija i izravni prijenos koncerta "Monika i prijatelji"

Uvodna emisija uoči prijenosa prvog koncerta iz novog (petog) izdanja mini-festivala "Monika & prijatelji" u sklopu 45. Osorskih glazbenih večeri, predstavlja sudionike komornih koncerata koje će, uz domaćicu Moniku Leskovar, ostvariti vrunski hrvatski glazbenici: Martina Filjak, Katarina Kutnar, Krunoslav Marić, Aleksandar Milošev i na prvom koncertu Davorin Brozić. Predstavit ćemo i koncertne programe koji donose klasičko-romantičarske skladateljske parove (Mozart i Dvořák na prvom koncertu te Beethoven i Brahms na drugom koncertu) uz praizvedbe hrvatskih skladatelja koje su prepoznatljiv znak cijelog festivala. Na drugom će koncertu biti praizveden "Requiem aeternam" za violončelo i klavir Dalibora Bukvića, a na prvom koncertu "Rondo" za gudački kvartet Viktorije Čop koja nam sama predstavlja svoje djelo, ali i sjećanja na različita iskustva u sklopu festivala. Muzikologinja Zdenka Weber sudjeluje u emisiji sjećajući se početaka festivala uz koji je vezana različitim ulogama, a posebice u osvrtu na sudjelovanje mladih glazbenika, te nekih zanimljivih skladateljskih osobnosti. Prvi koncert mini-festivala "Monika & prijatelji" donosi nam izvedbe dvaju antologijskih kvinteta - Mozartov Kvintet za klarinet i gudače u A-duru KV 581, te Dvořákov Klavirski kvintet u A-duru opus 81. uz praizvedbu skladbe "Rondo" za gudački kvartet skladateljice Viktorije Čop.

Petak, 24.07.2020 11:00

Emisija 24.07.2020.

Na programu su skladbe Božidara Širole, Jurja Stahuljka, Frane Paraća, Dalibora Bukvića, Stanka Horvata i Josipa Hatzea.

Četvrtak, 23.07.2020 20:00

45. Osorske glazbene večeri - Uvodna emisija i izravni prijenos otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja obljetničara koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji ćemo predstaviti ovogodišnji festivalski program koji je pripremio umjetnički ravnatelj Branko Mihanović uz kojega o Udruzi "Osorske glazbene večeri"(koja je nositelj festivala) govori njezin predsjednik i izvršni producent festivala Josip Nalis. U emisiji će nam svoja sjećanja na festival od djetinjstva pa sve do recentnih zanimljivih praizvedbi podijeliti skladateljica Sanda Majurec, inače Lošinjanka koja je aktivna i u udruzi OGV kao članica Upravnog odbora. Koncert otvorenja komentiramo uz dirigenta Tomislava Fačinija koji ženskim glasovima Zbora HRT-a otvara krajobraze otoka u partiturama Igora Kuljerića i Petra Bergama. O Kuljerićevoj skladbi "More" doznat ćemo iz zapisa skladatelja, a Petar Bergamo nam je u snimljenom razgovoru iznio zanimljive detalje o antologijskoj zbirci madrigala "Spiriti eccelenti". Koncert svečanog otvorenja 45. Osorskih glazbenih večeri donosi zanimljiv program "Ženski glasovi u čast otoka" u kojem ženski glasovi Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem njihova šefa-dirigenta, Tomislava Fačinija donose glazbu života uz more, slike svakodnevice, crkvena zvona i profinjene zvukovne pejzaže.