Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Petak, 18.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - muzikologinja i pjevačica Katarina Livljanić, pijanist i skladatelj Matej Meštrović

Pogledi u prošlost, pogledi u aktualne projekte i promišljanja novih mogućnosti temat su 21. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe koja u svojoj pretposljednjoj emisiji ugošćuje muzikologinju i pjevačicu Katarinu Livljanić te pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića. Uz aktualnost nagrade "Josip Andreis" za intrigantni projekt "Barlaam & Josaphat" objavljen na nosaču zvuka uz e-knjigu, te koji uz brojne projekte i istraživanja potvrđuje posvećenost međunarodnoj promociji i promicanju rane hrvatske glazbe, u telefonskom razgovoru Katarina Livljanić nam pojašnjava preplitanja tragova u spomenutome projektu o Barlamu i Jozafatu, o bloku rane glazbe koja se vraća na festival Glazbene večeri u Sv. Donatu, te o razlikama pedagoške prakse u Parizu i Baselu gdje je od jeseni prošle godine profesorica Livljanić preselila svoju bazu uz rad na znamenitoj ustanovi "Schola Cantorum". Razgovor smo snimili uoči koncerta kojim će u Hrvatskom glazbenom zavodu Katarina Livljanić uz pijanista Danijela Detonija u subotu predstaviti još jedan zanimljiv program neočekivanih poveznica pariške kabaretske scene početka prošlog stoljeća koja se nadahnjivala srednjovjekovnom glazbom. Drugi dio emisije vodi nas u svijet mašte pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, čiji je prošlogodišnji album "Piano Waves" proglašen albumom godine na portalu Solopiano.com, a iduće će subote dobiti svoj koncertni zvuk u ciklusu Lisinski Atrium u Zagrebu. Uz ulomke s albuma, vraćamo se i u prošlost Muzičkog biennala Zagreb 1993. kada je Matej Meštrović ostvario projekt "In Ripples".

Petak, 11.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Davor Križić, Ivan Josip Skender

Nagrađivani glazbenik, skladatelj i jazz trubač Davor Križić u emisiji Putovi hrvatske glazbe otkriva poglede na tridesetgodišnju karijeru, prijelomne trenutke ali i misao o jazzu kao slobodi, kako se navodi u obrazloženju nagrade "Miroslav Sedak Benčić" kojoj je prije nekoliko dana priključio i nagradu Porin za najbolju jazz skladbu. Uz najavu koncerta njegova sastava Davor Križić Experiment, doznajemo i koji su bili važni utjecaji na njegov skladateljsi izričaj. Skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender obljetnicu je Cantus ansambla uzvitlao novom skladbom "(Anti)Pop Sketches" praizvedenom prije nekoliko dana, a njegovi pogledi u prošlost, uz 40. rođendan vode i do uspješnice operne pozornice, prije 10 godina praizvedene biennalske opere "Šuma Striborova", te prošlogodišnje praizvedbe na Osorskim glazbenim večerima - "Protuslovlja 2" koja je bila uvrštena u uži izbor za nagradu Slavenski. Doznajemo detalje 0 Skenderovim glazbenim gravitacijama između skladateljskog i dirigentskog poziva te o njegovu sudjelovanju u programskom odboru ovogodišnjeg 31. Muzičkog biennala Zagreb.

Petak, 04.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Matko Brekalo, Katarina Krpan i Katarina Kutnar

Pogledi umjetnika u našoj 21. sezoni Putova hrvatske glazbe ovoga petka ulaze u program aktualnog 31. Muzičkog biennala Zagreb uz skladatelja Matka Brekala koji je u sklopu koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a imao praizvedbu naručene skladbe "Gaul". Kako je protekla suradnja s orkestrom i dirigenticom Yaldom Zamani, kako se razvijao Brekalov odnos prema festivalu od prvih volontiranja do praizvedbe velikog orkestralnog djela, ali i kako je Brekalo ušao u svijet holivudske produkcije doznajemo u prvome dijelu emisije. "Sanjarenje" je naslov novoobjavljenog nosača zvuka koji su ostvarile glazbenice potpisa #KKKK, odnosno violinistica Katarina Kutnar i pijanistica Katarina Krpan. Uz priču o njihovoj suradnji koja im je u ruke već donijela i nagrade, do odabira hrvatskih skladbi u osebujnome sanjarskome nizu nosača zvuka, doznajemo i o veličanstvenoj gala pijanističkoj večeri kojom se proslavio pedagoški rad profesora emeritusa Vladimira Krpana i profesorice Katarine Krpan u znakovitom omjeru 50/25.

Petak, 28.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Silvio Foretić, dobitnik nagrade Porin za životno djelo

Ugošćujući skladatelja, glazbenika i pedagoga Silvia Foretića (1940.) uz nagradu Porin za životno djelo koju će dobiti u ruke za nekoliko dana upravo na pozornici uz zgradu HRT-a, otkrivamo njegove poglede na glazbu koju je sam stvarao, glazbu koja je na njega utjecala, na dane prvih Muzičkih biennala u Zagrebu, sjećanja na profesora Milka Kelemena, ali i na svoj ansambl kojim šezdesetih godina u Zagrebu ostvaruje zanimljive provokativne koncerte, te sjećanja na dane u emigraciji - života i rada u Njemačkoj do 2006. Kako je nakon "Koncerta za rog i svijeću" stigao i jedan za "drugu violinu" ali i za orgulje, te klavirski koji nosi crvenu boju i nominiran je za nagradu Porin u kategoriji najboljih skladbi, kako je gubitak glasa utjecao na njegovo glazbeno stvaralaštvo, kako je nastao makabrični valcer pod maskama davno prije naše maskirane svakodnevice, te je li njegova opera "Maršal" ostvarena prije 10 godina zapravo praizvedena u cijelosti, doznajemo u razgovoru s gostom koji je bio "strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzant prijelaznog razdoblja", uz najavu nove izvedbe njegove "Semi-mono-opere" u sklopu ovogodišnjeg 31. MBZ-a u jesenskome bloku.