Hrvatski radio

Treći program

Sopranistica i dirigentica Barbara Hannigan na čelu Filharmonijskog orkestra Francuskog radija

16.02.2022.

17:32

Autor: Zrinka Matić

Philharmonie de Paris - Barbara Hannigan, soprano & direction de l'Orchestre Philharmonique de Radio France

Philharmonie de Paris - Barbara Hannigan, soprano & direction de l'Orchestre Philharmonique de Radio France

Foto: Benjamin François / RF / © Radio France

Rijetko kada može se vidjeti kako pjevač ili pjevačica ujedno pjeva i dirigira koncertom. Barbara Hannigan oboje radi izvrsno – slušat ćemo koncert na kojemu ujedno pjeva i dirigira u skladbama Kurta Weilla, te predvodi Filharmonijski orkestar Francuskog radija u skladbama Stravinskog i Offenbacha na koncertu održanom 25. svibnja prošle godine u dvorani Filharmonije u Parizu. 

Program prožet plesnim ritmom, otkriva senzualnu stranu glazbe: od tango-habanere Youkali, koju je Kurt Weill skladao za dramu Marie Galante Jacquesa Devala, do djela kojim Barbara Hannigan i Orkestar Filharmonije Francuskog radija odaju počast ansamblu Ballets Russes, ruskom baletu u Parizu u prvi desetljećima 20. stoljeća – s baletom Pulcinella Igora Stravinskog i suitom Gaîté Parisienne koju je Manuel Rosenthal kompilirao iz djela Jacquesa Offenbacha.

Barbara Hannigan pjevala je pod vodstvom ponajboljih dirigenata: Debitirala je vrlo rano, sa 17 godina, te otada sudjelovala u praizvedbama čak 75 djela suvremenih skladatelja, među kojima i u operi One Michela van der Aa, koju je izvodila i na Muzičkom Biennalu u Zagrebu, ciklusu pjesama Friedricha Cerhe, Suche nach meinem Gesicht, La plus forte Geralda Barryja itd. Najvećim dijelom posvećuje se izvedbama suvremene glazbe i glazbe 20. stoljeća, poglavito u operama skladatelja kao što su Gyorgy Ligeti, Louis Andriessen, George Benjamin, Pascal Dusapin i drugi. Često nastupa u dvostrukoj ulozi sopranistice i dirigentice, surađujući dosada s Berlinskom filharmonijom, Muenchenskom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Toronta i mnogim drugima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Koncert četvrtkom

Na koncertu četvrtkom poslušajte neke od najatraktivnijih glazbenih događaja s hrvatskih i inozemnih pozornica. Pratimo koncerte umjetnika svjetskog glasa i vodimo vas u najprestižnije koncertne dvorane Europe i svijeta...

Poslušajte u Slušaonici