Hrvatski radio

Prvi program

Smeće u speleološkim objektima i akcija "Čisto podzemlje"

18.02.2022.

14:06

Autor: Hrvatski radio

default error photo

Uz zalihe pitke vode koje oblikuju krš, u našem podzemlju nalazi se i pravo bogatstvo živog svijeta, ali nažalost i ono čemu tamo nije mjesto, a to su hrpe smeća.

Problem bacanja smeća u špilje i jame u Hrvatskoj je prisutan gotovo svugdje - negdje više, negdje manje, a najviše o visi o tome koliko je neko područje speleološki istraženo

član zagrebačkog speleološkog društva, dr.sc. Ruđer Novak.

Od 10 tisuća istraženih špilja i jama u Hrvatskoj, njih više od 900-ina je onečišćeno raznim otpadom. Među njima ima onih koje su blago onečišćene, ali i onih koje predstavljaju prave ekološke katastrofe.

Kako bi se ukazalo na taj problem i kako bi se educiralo javnost o tome da otpadu nije mjesto u špiljama i jamama, Zagrebački speleološki savez je još 2015. godine pokrenuo volontersku inicijativu „Čisto podzemlje“ zahvaljujući kojoj u njihovu bazu podataka gotovo svakodnevno pristižu Informacije o broju onečišćenih speleoloških objekta. 

Problem bacanja smeća u špilje i jame u Hrvatskoj je prisutan gotovo svugdje - negdje više, negdje manje, a najviše o visi o tome koliko je neko područje speleološki istraženo, naglašava član zagrebačkog speleološkog društva, dr.sc. Ruđer Novak. 

Više o tom problemu poslušajte u emisiji Slušaj kako zemlja diše.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušaj kako zemlja diše

Ekološko edukativna emisija, govori o očuvanju i zaštiti okoliša planeta Zemlje, njezinoj bogatoj biološkoj raznolikosti koju treba sačuvati od svih gospodarskih zahvata u okoliš, posebno kod investicija upitnog okolišnog aspekta.

Poslušajte u Slušaonici