Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dvije godine od potresa u Zagrebu

22.03.2022.

08:28

Autor: Vesna Jurić-Rukavina

Posljedice potresa

Posljedice potresa

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

22-og ožujka prije dvije godine Zagreb je zatresao snažan potres od 5 cijelih 5 prema Rihteru. Epicentar je bio u Markuševcu, a najteže je stradalo središte grada. Poginula je 15-godišnja djevojčica.  Šteta od potresa procijenjena je na više od 80 milijardi kuna, a pravi početak obnove tek se očekuje.  Potres je na ulicu istjerao i majke s novorođenom djecom, trudnice i osoblje Petrove bolnice koja je teško stradala.  U preseljenju inkubatora pomogali su Bad Blue Boysi i vojska.

Potres je uzeo i jedan život. U svojemu domu teško je stradala 15-godišnja Anamarija Carević te je zbog ozljeda umrla u bolnici. 

Dvije su godine prošle od tog tragičnog događaja. Potres je oštetio više od 25 tisuća objekata, a šteta se procjenjuje na gotovo 86 milijardi kuna. 

Donesen je zakon o obnovi, pa je morao biti promijenjen, osnovan je Fond za obnovu, no pravi posao nikako da počne.

Kuća Nadice Sunek u Fabijanićevoj 14 pod okriljem Fonda prva je srušena još prije gotovo godinu dana. Ali, nova još nije izgrađena.

Kuća obitelji Šušković na Medvedskom bregu, u blizini epicentra, teško je stradala i Ivica Šušković je slušao savjete mjerodavnih i odmah krenuo u rušenje te gradnju nove. 

  Od Grada je dobio 50 tisuća kuna, ali obećani novac od države nisu dobili, a možda niti neće jer su obnovu počeli samostalno.

Od zagrebačkog potresa 192-oje ljudi i dalje nema svoj dom i žive u hostelu Arena, a nakon 730 dana čekanja na povratak u svoje kuće, neki ne mogu prihvatiti gradske stanove jer si ne mogu priuštiti režije.

Prvi ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić često se sukobljavao s ministrom graditeljstva Darkom Horvatom, i na kraju dao ostavku. 

Ministar Horvat, ubrzo nakon toga uhićen je zbog financijskih malverzacija. Nedavno izabrani ministar graditeljstva Ivan Paladina najavio je skori pravi početak obnove Zagreba.

- Imat ćemo tijekom travnja prve početke gradnje nekoliko objekata, s druge strane, imamo 30 objekata trenutno u projektiranju, tako da i u narednim mjesecima će biti natječaji za izvođenje radova, rekao je Paladina.

Rušenje "simbola" zagrebačkog potresa, kuće na uglu Đorđićeve i Petrinjske, počelo je prije četiri dana, nadajmo se da je to najava prave sveobuhvatne obnove našega grada.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.