Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mostar, Stari most i jedan ključ 21.03.2021.

21.03.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Smjestio se Mostar u kotlini, na rijeci Neretvi koja jednostavno očarava svojom tirkizno plavom bojom. Stari most i poseban Ključ - ključ koji otvara sva vrata. Nakon jedne prave bosanske kave, zeljanice od spanaka kojoj je prethodila dobra limunada svakim trenutkom "uvlačio" me je Mostaru neku posbnost življenja pa nije ni čudo da mi i sada odzvanjaju mi riječi Ive Andrića i njegovo objašnjene o mostu kao mjestu gdje je čovjek naišao na prepreku i nije zastao, jer naša nada je "uvijek na drugoj strani".

Stari most preko Neretve iz XVI. stoljeća, obilježio je taj grad. Konstruirao ga je turski graditelj Mimar Hajrudin 1566. Srušen je u studenome 1993. te ponovno sagrađen 2004. Neretvu i dalje premošćuje Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Simbol grada je i poseban Ključ - ključ koji otvara sva vrata. Savjetnica za turizam Grada Mostara Admira Čustović nakon jedne prave bosanske kave, zeljanice od spanaka kojoj je prethodila dobra limunada svakim trenutkom "uvlačila" me je u neku posbnost življenja pa nije ni čudo da mi i sada odzvanjaju mi riječi Ive Andrića i njeogovo objašnjene o mostu kao mjestu gdje je čovjek naišao na prepreku i nije zastao, jer naša nada je "uvijek na drugoj strani"
Vratit ću se u Mostar. Tamo je mnogo toga. I Sahat kula, koja se nalazi uz Muzej Hercegovine. Usmena predaja govori da je toranj sagrađen zaslugom utjecajne gospođe Fatime-kadune Šarić. Poznati otomanski putopisac Evilija Ćelabija pisao je da se zvuk zvona mogao čuti na udaljenosti od tri sata hoda. Toranj je obnovljen a mi još trebamo pomoći i nagovoriti jednog dobrog zagrebačkog majstora-urara...pa neka se jekom prenosi što dalje zvuk iz tog grada.

Vesna Jurić-Rukavina

MOSTAR, STARI MOST I JEDAN KLJUČ 2021-03-21

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici