Hrvatski radio

Radio Split

Feljton: Splitski ratni kolovoz A.D. 1992. (1)

07.08.2022.

08:24

Autor: Frano Baras

Preslik Slobodne Dalmacije

Preslik Slobodne Dalmacije

Foto: SD / Hanza Media

Prvi dio ulomaka iz dnevnika profesora Frane Barasa u kolovozu 1992.

1. kolovoza

Predizborna šutnja. Navečer nisam izlazio. Srbo-army već pogazila primirje dogovoreno na engleskoj fregati! Žestoko udaraju u Posavini. Nesnosna vrućina (u sobi +30!) Novo doba br. 4 objavilo moj zapis Peristil, ratu usprkos!

3. kolovoza

Već je uočljiva pobjeda Tuđmana i HDZ-a. Saznajem da će se Novo doba ubuduće tiskati u Splitu, ali ne u SD, već u nekoj drugoj tiskari.

4. kolovoz

U SD veliki naslov: TRIJUMF TUĐMANA I HDZ-a (s grafikonom). Na TV vidio siročad koju su konačno prebacili iz Sarajeva na splitski aerodrom. Hodali poput ošamućenih pačića! Proslijedili ih za Njemačku. Prisjetio se čuvene snimke malog Židova u razrušenom varšavskom getu. U vrijeme pokopa dvojice sarajevskih mališana (koje su u autobusu ubili snajperisti!) netko ispalio minobacačku minu. Užasno! A Europa - ništa. Bombardiran i Slavonski brod.

5. kolovoza

Ljetna idila negdje u Istri: djevojčica se tušira pod 'gljivom' morske vode. Koje li ironije u odnosu na jučerašnje bosanske 'pačiće'! Komisija Crvenog križa iz Geneve obilazi logore po BiH (samo dva srpska!), ali želi "biti objektivna" i ne priopćuje pojedinosti... Bio na Bokinom Kazališnom satu (Dosud), veoma uspjela minijatura: bračni trokut u tri varijante (drama, tragedija, komedija). Duhovito i simpatično (45 minuta).

6. kolovoza

Rezultati izbora: Tuđman 56,69%, Budiša 21,91% - HDZ 43,20%, HSLS 17,50%. SD objavila grafički prikaz novog sastava Sabora. Svakog drugog dana opet bez struje, do 16 sati. Iz Općine telefonirali da do 30. o. mj. pripremim proračun i ostale pojedinosti za tiskanje monografije o Splitu. Vrućina ne popušta. Izlazim tek navečer. Sve svjetske TV postaje prenose potresne snimke o užasima (onima vidljivima!) iz srpskih koncentracionih logora u BiH. Živi kosturi podsjećaju na slične iz Dahau... Vijest je potresla i SAD. Gledao suprostavljanja triju Amerikanki: srpskog, hrvatskog i židovskog porijekla.

7. kolovoza

Mandatar (H. Šarinić) novu će vladu predstaviti do 12. kolovoza. Tuđman jutros odletio na Olimpijadu u Barcelonu da bi pribivao sutrašnjoj odlučujućoj utakmici između košarkaša Hrvatske i Sjedinjenih Država.

8. kolovoza

Novo doba se jutros nije pojavilo na kioscima!? U SD intervju sa žovijalnim Panićem (što im je trebalo!?). To je navodno njegov prvi razgovor s novinarom iz bivše Jugoslavije. Četnici još uvijek na Peruči, a mi ne poduzimamo ništa! Splitski općinari na odmoru, umjesto da dva puta dnevno protestiraju i odašilju telefaxe po Europi! Grad je krcat izbjeglica, a hrana propada u hladnjačama bez struje.

9. kolovoza

Sinoć umjesto na baletnu premijeru, ostao gledati prijenos košarkaškog finala Hrvatska - SAD iz Barcelone. Naravno izgubili smo, ipak osvojili srebrnu. Doista spektakularno (čak i po mene!) oko 13.000 posjetitelja. Valjda je pribivao i Tuđman, nisu ga zumirali... Poslije do u sitne sate gledao RTL. Svijet još uvijek bruji o otkriću konclogora. Bosanci objavili da je u logorima pobijeno oko 60.000! Navodno bi oko 15. mogla uslijediti vojna intervencija (priče za malu djecu!). Čak je i Vatikan priželjkuje... Opet raketiraju posavska mjesta. Drastični snimci ubijene djece i žena. ND se još uvijek ne pojavljuje na kioscima!? U sobi je oko 30 C. Razmišljam o otvorenom pismu Mitterrandu, valjalo bi ga optužiti kao izravnog krivca za bosanski holokaust. Večernjaku poslao zapis Sedmi veo istine.

12. kolovoza

Objavljen sastav nove vlade. Ukinuta ministarstva pomorstva, turizma i... Intendant Sanader imenovan ministrom za znanost, tehnologiju i informatiku! Javili mi s Madeire da je jučer Diario de noticias objavio opširan razgovor s Mariom do Carmo Baras pod naslovom So a intervenҫao militar international podera por fim a guerra na EX Jugoslavia (Samo međunarodna vojna intervencija moći će zaustaviti rat u ex Jugoslaviji...)

13. kolovoza

Na banci nije bilo gotovine u dinarima! U Muzeju grada preveo telex o zarobljenicima. U Naučnoj biblioteci čestitao gđi. ravnateljici (M. Sanader), eto joj je suprug imenovan ministrom. Popodne olakšanje uz jaki maestral, večeras čak i lagana tramontana.

14. kolovoza

Navečer u Staroj bolnici vokalni recital C. H. Bakić uz pratnju R. Tudora: skladbe Hugo Wolfa i Claude Debussya. Veoma uspjelo.

15. Velika Gospa

Sjednica odbora Splitskog ljeta. Uglavnom pohvale. Gradonačelnik se ipak kritički osvrnuo na Mojsiju, a to nije bilo drago intendantu. Na kraju raspravljali o repertoaru za iduću jubilarnu godinu (100. obljetnicu splitskog HNK-a). Uzrujah se zbog već obavljene (Bokine) adaptacije Fabrisove Berenikine kose, koju držim neprimjerenom toj prigodi. Sanader, R. Perković i Petrinović pokušavali me smiriti. Predložili mi neka izradim sinopsis ceremonijala... (Po svoj prilici dat ću ostavku i u ovom odboru!) Zbog nepreglednog mnoštva vjernika popodne se nisam uspio probiti do Svetišta na Pojišanu. Navečer nazvao R. Radicu, reče mi da je uputio još jedno protestno pismo, ovoga puta Sudionicima proširene konferencije o bivšoj Jugoslaviji...

Frano Baras


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.