Hrvatski radio

Radio Split

Na Marjanu prije jednog stoljeća

12.01.2023.

10:43

Autor: Frano Baras

Preslik iz novina

Preslik iz novina

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Počelo je pošumljavanje Marjana u Lubinskom portu, Zoološki vrt trebao bi postati edukacijski centar s tradicijskim i izvornim pasminama domaćih životinja... - članci su u medijima koji su me potaknuli da prelistam dokumentaciju o Marjanu te sam naišao na isječak iz Novog Doba od 17. travnja 1929. Budući da ta kratka novinska bilješka iz Gradske kronike od prije 94 godine svjedoči što je nekoć predstavljao splitski Marjan, prenosim je u cijelosti.

Bavljenje njemačkih sveučilištaraca u Splitu

Jučer popodne poduzeli su njemački sveučilištarci, u društvu svoga profesora dr. Grimpea, ekskurziju na Marjan, za

koje ostadoše upravo opčarani divnom prirodom ovog našeg alem-kamena, sa kojeg se otvaraju takvi vidici, za kojima i oni slikovitog Amalfia daleko zaostaju. Kurzisti, koji su inače kao rođeni Nijemci prilično škrti u pohvalama, na pogled majstorskih radnja, koje su zadnjih godina bile izvršene na Marjanu, nisu imali dovoljno riječi da pohvale i da se nadive živoj djelatnosti i rijetkoj požrtvovnosti predsjednika društva »Marjan» g. načelnika dr. Račića, koji je onako vješto znao da domaćem i stranom svijetu razotkrije bajoslovne tajne Marjana, da njega pošumi i oživi.

Pred večer posjetiše Muzej, Akvarij i Zoo-vrt. U Muzeju ih je najviše zanimala dvorana okamina i špiljskih nalaza te ona Jadranskoga mora, a u Akvarijumu se pak zadržaše čitav sat. Tu se prof. Grimpe, koji je na žalost, zbog teške boljetice mišićnog sustava, izgubio već pred više godina djelatnost ruku i nogu, dao po učenicima prenašati od bazena do bazena i držao njima predavanja iz motiva, koji se ondje redaju. Upravitelju Akvarija g. prof. Girometti izrazio je svoje udivljenje i priznanje nad stručnim i ukusnim uredjajem ove ustanove, koja mu je omogućila da sa vrha Marjana prikaže đacima čar i bogatstvo jadranskih pličina i dubina. Nakon pregleda Zoo-vrta za koga naglasiše da je uzor čistoće bila je kurzistima od Uprave Muzeja priredjena zakuska. Kurzisti su jutros u društvu inšpektora ribarstva Šrajbera posjetili i pregledali ribarnicu pomno bilježeći i sabirajući razne vrste riba o kojima im je gosp. Inspektor davao zanimljive biološke podatke. Ostali su dio jutra proveli u društvu prof. Giromette uzduž sjeverne obale Marjana, a u svrhu da se upoznadu s florističkim i faunističkim elementima kršovite obale."

NAPOMENA: 

Taj prvi splitski akvarij nalazio se od 1927. u zgradi Prirodoslovnog muzeja. Bila je to zamračena prostorija (duga 8, široka 2 metra) koja je na bočnim zidovima na visini od 1,5 m imala 9 bazenčića sa staklenim oknima veličine manjega tv ekrana. U njemu smo se kao djeca u malome divili ribicama, školjkašima, plaštenjacima i koraljima o kojima smo čitali u tada veoma popularnoj knjižici Antice Juras Zgode i nezgode Ciplića Njuškalića. Ugledni liječnik dr. Jakša Račić (1868.-1943.) bio je gradonačelnik 1929.-1933. a društvo "Marjan" vodio je čak 24 godine... Nažalost, budući da je bio imenovan visokim četničkim dužnosnikom na njega je splitski skojevac izvršio atentat u kolovozu 1943. godine...

Frano Baras

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.