Hrvatski radio

Radio Split

Feljton: Splitski ratni rujan 1992. (1)

05.09.2022.

10:40

Autor: Frano Baras

Naslovnica Slobodne Dalmacije

Naslovnica Slobodne Dalmacije

Foto: SD / SD, HanzaMedia

Prvi nastavak dnevničkih zapisa profesora Frane Barasa iz rujna 1992. godine.

2. rujna

Već nekoliko dana nema struje od 7 do 17 sati. Situacija kritična. Na Resnik sletio veliki američki zrakoplov s humanitarnom pomoći za BiH, u njemu nevjesta predsjednika Busha i washingtonski nadbiskup...

3. rujna

U 12 sati sastanak s Radom Perkovićem, novim intendantom HNK (prisustvovale Z. Odak i N. Bulić). Ponudio mi da im budem savjetnikom (za teatrološka i kulturno-povijesna pitanja) povodom obilježavanja i proslave jubilarne 100. obljetnice splitskog HNK. Razgovarali o autonomaškom "proboju" repertoara: slučaj Fabrijeve Berenikine kose i Magrisovog teksta. Predložio im neka radije postave nedavno otkriveni anonimni Splitski igrokaz. Tražili od mene potpuniju informaciju o povijesnom liku Mirka (iz Male Floramy) alias Josipu Antunoviću (Makarska 1891 - Novi Sad 1919.) ubijenom u kavani po narudžbi "četničke ruke". Također sam im predložio neka raspišu natječaj za idejnu skicu novog logotipa HNK... Popodne radio javio da je u blizini Sarajeva nestao talijanski vojni avion koji je donosio humanitarnu pomoć. UNPROFOR potvrdio da su u Benkovcu četnici buldožerima preorali porušenu katoličku crkvu i župni dvor, tu će graditi tržnicu! Nije li vrijeme da se pokrenu sankcije prema UNPROFORU! Svakog dana navraćaju u Split da bi nabavljali nužne namirnice i ostale stvari za krajinsku četničku bandu! Danas smo imali struju, navodno je iskopčan neki grad u BiH, pak su nam proslijedili taj višak? Vrućine malo popustile, ali kiše još uvijek nema.

4. rujna

Kao što sam i mislio talijanski zrakoplov oborila raketa. Navodno se još ne zna čija, ali svi znamo da su to srpska posla... U Hrvatskoj relativno miran dan. Tuđman razgovarao s Marakom Guldingom o Peruči, Masleničkom mostu, Prevlaci itd. (Obećanja, ludom radovanje!) Posmrtni ostatci stradalih talijanskih pilota prevezeni preko Zagreba u Pisu. Talijanski ministar vanjskih poslova E. Colombo kaže da je to "kriminalni čin". Talijanski stručnjaci još su na licu mjesta. Zahtijeva se otkrivanje počinitelja zločina. Navodno će potrajati "mjesecima" dok se utvrdi je li zrakoplov srušen raketom! Ako jest, tko ima takvo oružje i koje područje nadzire ta strana. Gluposti! Izbjegavaju direktno optužiti pravoga krivca - Srbe. Amerikanski senator izjavio da su Europejci nesposobni organizirati vojnu intervenciju, a Busha optužuje za moralni kukavičluk. Papa poziva katolike neka mole za mir u BiH. Sarajevo i dalje bez struje, vode, kruha... zaraze se šire (1474 osobe enterokolitiis). Pucnjava nešto manja, ali prosječno dnevno dvadesetak mrtvih i preko stotinu ranjenih. Bez humanitarnih letova, jedino je iz Splita uspio stići konvoj s 10 kamiona humanitarne pomoći... Večeras nisam otišao na predavanje I. Supeka (predsjednika HAZU) "Slom boljševizma i borba za slobodu i ljudsko dostojanstvo". (Otkako su uslijedila svakodnevna iskapčanja struje, koristim večernje sate za rad na kompjutoru.) Slušao radioprijenos rasprave u beogradskoj Skupštini: sukob Milošević - Panić obična farsa, Paniću su opet izglasali povjerenje većinom glasova.

Noćas žestoka nevera: grmljavina, vjetar, pljusak, malo krupe! Poslije toliko vremena. Zahladilo! Konačno! Na pazaru sve dvostruko skuplje!

6. rujna

Po gradu opet mnogo - pretežno crnih - Unproforaca s kovčezima i paketima. Valjda su došli obnoviti "provištu" za svoje "domaćine" u Krajini! U Slobodnoj tendenciozna i provokativna duplerica o navodnom mučenju i stradanju "srpskih civila" u Lori... (Dotle četnici i dalje divljaju!)

8. rujna

U pretincu me dočekao poziv za četvrtak - opet pitanje ulica! Zvala prof. N. Ružić (Izvršno vijeće Općine) zbog imena novog školskog Centra na Visokoj (predložih: Ruđer Bošković!). Bez struje od 7 do 17. Danas je "Mala Gospe" u Solinu, velika fešta. Večeras na TV Marjan gledali posebnu emisiju o proslavi. Velika procesija (papinski nuncij, biskupi i nadbiskup splitski), gradonačelnici Solina, Kaštela, Omiša i Splita nosili Gospin kip. Obnovila se javna vjerska proslava. Mnoštvo svijeta. Pomalo se vraća stari običaj, ali bez stočnog sajma...

Dva je dana zasjedao Sabor novog saziva. Gubili vrijeme u proceduralnim glupostima umjesto da brinu o sudbini Domovine! Dva Hrvata - pet stranaka! Nepopravljivi smo. Uopće taj politički život ide mi sve više na živce... Tuđman održao poslanicu. Dobro reče Paraga: poslanice drže papa i biskupi - jer o njima se ne može raspravljati! Predsjednik bi trebao održati govor ili izlaganje, koje bi moralo biti podložno kritici... Cijene vrtoglavu rastu, a kupovna moć strmoglavo opada. Već bi trebalo imati na raspolaganju oko 5.000 dnevno, za kakav-takav normalniji život. A to je čista iluzija! Od jučer je na Perući podignuta zastava UN, ali voda još uvijek ne teče. Struje nema. Četnici zavitlavaju i pale po ružičastim zonama. Konavli su još uvijek okupirani. Sve se oteže i rasteže. Kada ćemo se osloboditi tog UNPROFORA, koji jedino brine brigu o srpskoj manjini, a na račun hrvatske većine?

Osjećam se razdrman i bezvoljan. Sve to više gubim volju za bilježenjem. Pitanje je kako preživjeti. Čak sam počeo "ispunjati" listiće za loto! Tako nam prolaze dani, dok starost već kuca na vrata. Komunisti su nam uškopili mladost, a sada nam srbo-četnici (opet njihov proizvod!) zagorčavaju stare dane.

Nikako ne mogu dokučiti zašto se ne može riješiti pitanje Peruće, Masleničkog mosta, Prevlake. Odnosno zašto Europa ne želi da se to riješi, već nas ovako na uzici drži...

10. rujna

Jutros namjeravao napisati J' accuse u povodu ponašanja UNPROFORA, osobito zbog Peruće i uskraćivanja struje. U 12 sati sjednica Komisije za nazive ulica... Predsjedavao prof. Marin Mihanović (još nije otišao na dužnost generalnog konzula u Berlin). Priopćio nam da je dr. I. Petrinović podnio ostavku zbog neslaganja s radom Komisije jer da smo odstupili od zacrtanih načela. Predložio sam neka se na idućoj sjednici Općinske skupštine iznese naš prigovor zbog postupka na prethodnoj sjednici, kada se ne samo odustalo - od dijela naših prijedloga i ad hoc "izmislilo" i "odredilo" nove nazive - već i vrijeđalo članove komisije. Raspravljali o "pleterima" na pojedinim pločama, ali samo za kraljeve i knezove...

11. rujna

Na fakultetu dobili obrasce za narudžbu zimnice u pet rata! Promet započeo štrajk zbog plaća. Pomažu autobusi ostalih poduzeća i voze besplatno.

13. rujna

Radio javio da je UNPRFOR preuzeo jutros Peruću (vodostaj već porastao na 60 cm!). Možda sutra neće biti redukcije. Promet još uvijek u štrajku, podržava ih Dalmatinska akcija (!). Čak traže pomoć iz Ancone, pozivaju njihove sindikaliste!? U Zagrebu otvoren Jesenski velesajam. U Bosni se nastavlja pokolj. Izgleda da su Srbi opet izigrali UN, jer pod okriljem tobožnjeg prikupljanja topova i stavljanja pod nadzor Unprofora zapravo su dovukli nove cijevi (stare su već bile istrošene!) pa sada uvelike ponovo pucaju.

15. rujna

U HNK prihvatio biti "koordinator" proslave u jubilarnoj godini 1993. (od 1. X 1992. do 31. XII 1993.). Popodne (18 do 19.30) sjednica Društva Moliških Hrvata. Prof. M. Gamulin izvijestio o obavljenim poslovima. Povećao je fotografije, uokvirio Botterijeve slike, posjetio generalnog tajnika HAZU (dr. Padovana) koji nam je dao punu podršku, pisao veleposlaniku pri Vatikanu itd. Namjeravamo pozvati predstavnike Molisea povodom dodjeljivanja naziva Ulica Molišanskih Hrvata. Rastali se s prof. Mihanovićem koji odlazi na dužnost generalnog konzula u Berlin...

Frano Baras

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.