Hrvatski radio

Treći program

Praizvedba Pasije Berislava Šipuša

01.03.2022.

13:24

Autor: Zrinka Matić

S generalne probe

S generalne probe

Foto: RJ Glazba / HRT

Gotovo dvije godine nakon što je prvotno trebala biti praizvedena, Pasija Berislava Šipuša na novom koncertu ciklusa Sfumato doživljava svoju praizvedbu.  

Djelo Pasija napisano je na narudžbu Zbora Hrvatske radiotelevizije u sezoni 2019.-2020. u kojoj je Berislav Šipuš bio rezidencijalni skladatelj ansambala Hrvatske radiotelevizije. U istoj sezoni nastaje i nejgova Sinfonia concertante, koju su zajedno praizveli violinistica Katarina Kutnar i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem samog autora, izvedena je netom prije nego što je uslijed početka pandemije sezona prekinuta i otkazana sva koncertna djelatnost.

Pasija je čekala dvije godine, da bi bila praizvedena u novim trenucima kušnje ljudskosti, kako je rekao autor u razgovoru, u ovom trenutku postajući glasom „protiv besmisla nasilja“.

Zadržavši samo okvirno narativ Isusove muke, Šipuš u svojoj Pasiji gleda taj križni put iz perspektive običnoga čovjeka, služeći se tekstovima hrvatskih pjesnika i pisaca, s čijih je stranica slaže priču i cijeli put patnji, muka i stradanja kroz koji prolazi ljudskost. Stihovi su odabrani iz djela omiljenih Šipuševih pjesnika poput Jure Kaštelana, Vlade Gotovca i Antuna Branka Šimića, pridodavši im i ulomke iz tekstova filozofa Seada Alića, kao i poezije Vesne Krmpotić iz zbirke 108x108 s kojom se u svojoj glazbi susreće po prvi put.

Skladba predstavlja cjelovečernje djelo za zbor, ali ne za zbor a cappella, već za ljudske glasove i instrumentalni ansambl koji je u kontrastirajućem odnosu prema glasovima, odražavajući na taj način dramatičnost križnog puta i njegovih postaja, koje svatko, kako je autor rekao u razgovoru, na svom ljudskom, životnom križnom putu, mora proći.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Sfumato

Koncerti Zbora Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija i u suradnji s nizom gostujućih glazbenika, ove godine sele se u galerijski prostor Laube. Tijekom osam koncerata u novoj sezoni program seže u rasponu od velikih djela romantične literature, Cjelonoćnog bdijenja Aleksandra Grečanjinova ili Rossinijeva Male svečane mise, do važnih ostvarenja skladatelja 20. i 21. stoljeća poput Arva Paerta i Joepa Franssensa. Na programu su i tri praizvedbe hrvatskih skladatelja Srećka Bradića, Berislava Šipuša i Krešimira Seletkovića.

Poslušajte u Slušaonici