Hrvatski radio

Treći program

Suvremeni slovenski skladatelji na novom koncertu ciklusa Sfumato

15.02.2022.

14:09

Autor: Zrinka Matić

Sebastjan Vrhovnik

Sebastjan Vrhovnik

Foto: promo / promo

Stvaralaštvo suvremenih slovenskih skladatelja u prvom dijelu koncerta, a u drugom dijelu programa zborski zvuk oplemenjen pratnjom klavira, u skladbama romantičnih skladatelja, na prvom ovogodišnjem koncertu ciklusa Sfumato. Zbor Hrvatske radiotelevizije nastupa pod vodstvom gostujućeg slovenskog zborskog dirigenta, Sebastjana Vrhovnika, a pridružuje im se Trio Eusebius – u sastavu Eva Šulić, violina, Tonka Javorović, violončelo i David Vuković, klavir, te violistica Hiwote Tadesse.

Sebastjan Vrhovnik jedan je od najistaknutijih zborskih dirigenta u Sloveniji. U dosadašnjoj karijeri vodio je niz slovenskih pjevačkih zborova, a trenutno djeluje kao dirigent Komornog zbora Akademije za glasbo Sveučilišta u Ljubljani i Mješovitog zbora Glazbene matice Ljubljana. Kao gostujući dirigent surađivao je s Komornim zborom RTV Slovenija, Zborom mariborske Opere, Ženskom vokalnom skupinom ČarniCe, Slovenskim dječjim zborom, Komornim zborom DEKOR i Zborom Slovenske filharmonije.

Od 2014. godine zaposlen je kao docent za zborsko dirigiranje na Akademiji za glasbo u Ljubljani, vodi razne radionice zborskog dirigiranja u zemlji i inozemstvu te nastupa kao član stručnih žirija na slovenskim i međunarodnim smotrama i natjecanjima.


Salve Regina

Salve Regina

Foto: promo / promo

Suradnja Zbora HRT-a sa Sebastjanom Vrhovnikom prilika je za predstavljanje izbora najboljih suvremenih slovenskih skladatelja za zbor. Među njima će biti već renomirani Ambrož Čopi i Damijan Močnik, kao i skladatelji mlade generacije – Tine Bec, Andrej Makor i Matej Kastelic, čije su skladbe također već zastupljene ne samo na programima slovenskih zborova, već se izvode na festivalima i zborskim natjecanjima diljem svijeta. Skladba Salve Regina Mateja Kastelica nastala 2020. godine, posvećena je dirigentu Sebastjanu Vrhovniku i Zboru HRT-a, koji su je trebali praizvesti zajedno u prosincu 2020. kada je planirani koncert zbog okolnosti pandemije odgođen. U međuvremenu skladbu je praizveo Zbor Konzervatorija za glazbu i balet iz Ljubljane pod ravnanjem Ambroža Čopija, a na večerašnjem Sfumatu Zbor HRT-a pod ravnanjem Sebastjana Vrhovnika pjeva je prvi put.

Trio Eusebius pridružuje se izvedbom dviju skladbi, Espressioni notturne Petra Bergama i Notturno, D. 897 Franza Schuberta. Uz instrumentalnu pratnju Zbor HRT-a izvest će još skladbe Franza Schuberta, An die Sonne, D. 439, 6 Moravskih dueta Antonína Dvořáka u obradi za zbor i klavir Leoša Janáčeka, te skladbu Die Nacht Josepha Rheinbergera. 

Generalna proba

Generalna proba

Foto: promo / promo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Sfumato

Koncerti Zbora Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija i u suradnji s nizom gostujućih glazbenika, ove godine sele se u galerijski prostor Laube. Tijekom osam koncerata u novoj sezoni program seže u rasponu od velikih djela romantične literature, Cjelonoćnog bdijenja Aleksandra Grečanjinova ili Rossinijeva Male svečane mise, do važnih ostvarenja skladatelja 20. i 21. stoljeća poput Arva Paerta i Joepa Franssensa. Na programu su i tri praizvedbe hrvatskih skladatelja Srećka Bradića, Berislava Šipuša i Krešimira Seletkovića.

Poslušajte u Slušaonici