Hrvatski radio

Prvi program

Vatrogasne mjere

17.05.2023.

Zadnja izmjena 12:28

Autor: János Römer i Zoran Vakula

Budimo savjesni. Spriječimo požar.

Budimo savjesni. Spriječimo požar.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica / -

U "Klimatskom izazovu" 17. svibnja 2023. razgovaralo se o još jednoj od profesija koje su nam svima elementarno važne, a klimatske promjene uvelike utječu na njezin rad i mijenjaju ga. U ovom mjesecu zaštite od požara tema je bila vatrogastvo pa je stručni gost bio Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice. Pritom se nije govorilo samo o požarima i utjecaju klimatskih promjena na njih, te o prevenciji kao jednoj od važnih mjera zaštite od požara, nego i na mnogobrojne aktivnosti vatrogasaca kod kojekakvih drugih nevolja više ili manje povezanih s klimatskim promjenama, primjerice kod olujnog nevremena i poplava.

Više prevencije - manje požara


Slavko Tucaković: "Prevencija prije svega, čak i tijekom ovog kišnog razdoblja. Što više prevencije - manje požara... Nakon ove kiše slijedi rast biljnog pokrova. Ta će se vegetacija osušiti pa će biti dovoljno gorivog materijala za požare, na žalost, vjerojatno i s težim posljedicama..."

160 godina vatrogastva u RH


Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice govorio je o sustavu vatrogastva - profesionalnog i dobrovoljnog, koji u RH ima 160 godina tradicije i organiziranog rada u zaštiti ljudi i imovine, pri čemu je istaknuo, između ostaloga: "Vatrogasci su aktivni od prvog trenutka bilo kakve ugroze koja se dogodi, zajedno s drugim snagama sustava domovinske sigurnosti, primjerice Civilnom zaštitom, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Crvenim križom i Hitnom medicinskom pomoći."

"Hrvatska mora biti ponosna na svoje vatrogastvo."


"Vatrogastvo je hrvatski brend o kojem mnogi u Europi govore, na nizu skupova: "Kako ta mala zemlja ima tako dobro organizirano vatrogastvo?!" I upravo ta organiziranost na području cijele RH je vrlo bitna... Hrvatska vatrogasna zajednica je danas tijelo državne uprave. Imamo Središnji državni ured nadležan za vatrogastvo, 21 vatrogasnu zajednicu županija, 562 vatrogasne zajednice općina gradova na području jedinica lokalnih samouprava, 75 profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi, oko 150.000 članica i članova, djece, vatrogasne mladeži, naših veterana organiziranih u dobrovoljna vatrogasna društva, zajednice, javne vatrogasne postrojbe... U nekim seoskim sredinama dobrovoljna vatrogasna društva su nosioci ukupnog življenja... Imamo gradova s preko 15, pa i 20 dobrovoljnih društava u vatrogasnoj zajednici grada... Vatrogastvo je prepoznatljiv simbol za koji su mnogi i izvana rekli: Bravo Hrvatska!"

Klimatske promjene nas tjeraju na stalno učenje i osposobljavanje

"Klimatske promjene, posebno ekstremi koji nam se događaju, tjeraju nas na stalni proces učenja i osposobljavanja, na našu promjenu...

Klimatske promjene doprinijele su raznim ekstremima koji se događaju... Požara je bilo i prije, ali sve češća dugotrajna sušna razdoblja posljednjih godina još više ih omogućavaju. Pritom su biljke dehidrirane pa se mijenja i vrsta požara, kao i način gašenja - jer gore eterična ulja koja se ne gase samo vodom...

Posljedice koje ostavlja požar nisu samo direktne. Mijenja se sastav i kiselost tla, biljni i životinjski svijet... Stoga svaki požar donosi iza sebe daleko veće posljedice nego što je samo ono što je izgorjelo...

Vatrogasci se svake godine prilagođavaju, rade procjene u odnosu na klimatske projekcije čak i više godina i desetljeća unaprijed. Radimo na tome da budemo još fleksibilniji i brže reagiramo na različite ekstreme i ugroze - da možemo brzo reagirati i na obilne kiše i poplave, i na suše i toplinske valove. Da što je moguće više ublažimo posljedice klimatskih promjena..."

Dobra suradnja vatrogasca i DHMZ-a


"Dobra suradnja s DHMZ-om na dnevnoj bazi jako puno pomaže. Stručnjaci DHMZ-a daju veliki doprinos i u prevenciji požara i kad se on ipak dogodi - u pomoći u prognozama..."

"Indeks opasnosti od požara je jako pomaknut sjevernije, u odnosu na prije. Ako gledamo klimatološki, zadnjih 30-40 godina, visok indeks pojavljuje se sve češće i u Slavoniji, a nekad je bio uglavnom na Jadranu i područjima uz njega."

Nužno uređivanje i održavanje šuma


"Šume su vrlo korisne za ublažavanje klimatskih promjena. Ali da bi one bile korisne - moramo ih urediti i održavati, jer ih inače teško možemo spasiti u slučaju požara. Stoga u suradnji s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede imamo akcijske planove za godinu pa i više unaprijed, u kojima planiramo uređenje i održavanje šuma i šumskih putova... Također je i velika pomoć nadzora putem ugrađivanja sustava kamera - koji rade u suradnji tvrtke Odašiljači i veze, Hrvatskih šuma, MUP-a, Ministarstva obrane i Hrvatske vatrogasne zajednice."

"Vatrogastvo morate živjeti."


"Za vatrogasce nema mira nikada. Sustav mora biti spreman reagirati 24 sata. Da bi to mogao - mora biti i opremljen. I na tome osobito radimo posljednjih godina.", rekao je, između ostaloga, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Poziv s povodom - "Greencajt"

U završnoj rubrici „Poziv s povodom“ govorio je Vinko Filipić, organizator međunarodnog festivala održive budućnosti "Greencajt", koji se od 24. svibnja održava u Zagrebu.

Vatrogasne mjere

Emitirano 17.05.2023. 09:05

Klimatski izazov za vatrogasnu struku u emisiji komentira glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klimatski izazov

Oscilacije temperature i vodostaja, sve češći vremenski ekstremi: klimatski izazov više se ne može ignorirati! Kako ćemo na njega odgovoriti i jesmo li još u regularnom vremenu ili već u sudačkoj nadoknadi? U novoj emisiji jesenske sheme Prvog programa Hrvatskoga radija proučavamo sve uzroke i posljedice klimatskih promjena: Koliko smo ih sami izazvali, koliko smo im tek svjedoci, koliko na njih možemo utjecati? Kako na klimatski izazov gledaju prirodoslovne, a kako društvene znanosti? U svakoj epizodi nudimo kratke informativne klimatske akcente, glavnu temu koju nam detaljno tumači stručni gost i završnu rubriku s još jednim aktualnim tematskim osvrtom!

Poslušajte u Slušaonici