Hrvatski radio

Prvi program

Tri klimatske minijature

12.04.2023.

Zadnja izmjena 13:23

Autor: János Römer i Zoran Vakula

odstupanje srednje globalne temperature zraka od prosječne iz razdoblja 1850. - 1900.

odstupanje srednje globalne temperature zraka od prosječne iz razdoblja 1850. - 1900.

Foto: Svjetska meteorološka organizacija / -

U posebnom, skraćenom izdanju "Klimatsko izazova" 12. travnja 2023. godine zbog izravnog prijenosa iz Hrvatskoga sabora ponudila su se, recimo to tako, uobičajena tri klimatska bloka, ali u drukčijem omjeru nego inače - minijaturnom. 

Klimatske vijesti


U izboru klimatskih vijesti objavljeno je izvješće o klimi u ožujku službe Copernicus te vijesti o projekcijama smrtnosti zbog velikih vrućina i nestašice hrane, o potražnji za dizalicama topline te o skorom isteku roka za prijavu zainteresiranih gradova za promociju građanske energije - turneju „Dobra energija“.


Klimatski "vjerovali ili ne"


Druga minijatura bila je pak zanimljiv internetski izbor sedam neočekivanih nuspojava klimatskih izbora: već smo više puta ponovili zaključak da klimatske promjene utječu na sve i svugdje, ali sada smo našli detalje koji na prvi pogled pripadaju rubrici vjerovali ili ne, ali kad se znanstveno razmisli – posve su logični.


O svojevrsnih klimatskih "sedam lakih komada" neki su vjerojatno već čuli, ali ipak... O klimatskim promjenama dugo se govorilo ili pisalo samo iznimno, danas ipak više nije tako i internet je pun raznih izvora za tu temu – kao i uvijek kad je riječ o internetskim izvorima, valja naravno biti oprezan i voditi računa o njihovoj relevantnosti. Sedam odabranih nuspojava izvorno je okupljeno na stranici svjetskog ekonomskog foruma, međunarodnog javno-privatnog partnerstva, a prenesene su na adresi www.klimatskepromjene.hr.


Prva nuspojava! Povećanje ženstvenosti australskog bradatog zmaja! Ako je u gnijezdu ovog guštera temperature 32 °C ili više, jaja s muškim kromosomima razvit će se kao ženski gušter, to jest gušterica. Kako je izvijestio časopis Smithsonian, a prenio Guardian, znanstvenike brine da će globalno zatopljenje dovesti do izumiranja mužjaka. Ovisnost spola i temperature može se pronaći i kod krokodila, kornjača i riba.


Drugi problem imaju koze! Više temperature neće im promijeniti spol, ali za današnju alpsku divokozu primijećeno je da je u prosjeku za četvrtinu lakša od svog pretka iz 1980-tih. Veća tjelesna težina tadašnje koze bolje je grijala, a takvo im grijanje više ne treba. Treba im i manje hrane, što dovodi do daljnjih poremećaja ekosustava, ističe National Geographic.


Treće! Na promjene temperature osjetljivo je i grožđe, o čemu se već govorilo u "Klimatskom izazovu". Šumski požari već su uništili vinograde na primjer u španjolskim ili kalifornijskim svjetskim vinskim središtima, a kad loza i preživi vrućinu, zrenje je pojačano, vino je slabije.


Nakon vina – kava. Još prije nekoliko godina u HRT-ovom internetskom Meteokutku mogli ste čitati o tome da porast temperature zraka smeta i zrnu kave: ne smanji li se emisija štetnih plinova, do 2050. godine moguće je smanjenje uroda kave i za 60 %.


Peto – klimatske promjene smanjuju predvidljivost obrazaca cirkulacije zraka, pa piloti teže izbjegavaju turbulentna područja i letovi avionom u najmanju ruku mogu biti neugodniji.


Šesto – u časopisu Science još je 2014. godine objavljen znanstveni proračun koji kaže da svaki 1 °C globalnog zagrijavanja povećava broj udara munja 12 %. To nije problem samo za onog koga bi pogodila munja, nego i povećan rizik od požara i veća šteta na elektropostrojenjima i uređajima.


I sedma neočekivana nuspojava klimatskih promjena u ovom malom prigodnom internetskom izboru: topljenje ledenjaka. Ono nas samo po sebi ne iznenađuje, ali smanjenje njihovog pritiska na površini Zemlje, kaže se u znanstvenom radu u stručnom časopisu Geologija, može promijeniti kretanje magme i uzrokovati nove vulkanske erupcije!


Kritična točka - Sportski klimatski izazov


Treća minijatura neke bi mogla podsjetiti na poznatu emisiju Drugog programa Hrvatskog radija - "Sport i glazba". Naravno, prva asocijacija svakako je skijanje, koje je u posljednjoj sezoni imalo rekordni broj otkazivanja utrka FIS-a, ali Karlo Plazina doznao je i za promjene koje su moguće i u primjerice tenisu i automobilističkim utrkama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klimatski izazov

Oscilacije temperature i vodostaja, sve češći vremenski ekstremi: klimatski izazov više se ne može ignorirati! Kako ćemo na njega odgovoriti i jesmo li još u regularnom vremenu ili već u sudačkoj nadoknadi? U novoj emisiji jesenske sheme Prvog programa Hrvatskoga radija proučavamo sve uzroke i posljedice klimatskih promjena: Koliko smo ih sami izazvali, koliko smo im tek svjedoci, koliko na njih možemo utjecati? Kako na klimatski izazov gledaju prirodoslovne, a kako društvene znanosti? U svakoj epizodi nudimo kratke informativne klimatske akcente, glavnu temu koju nam detaljno tumači stručni gost i završnu rubriku s još jednim aktualnim tematskim osvrtom!

Poslušajte u Slušaonici