Hrvatski radio

Prvi program

Gospodarska klima

16.03.2023.

Zadnja izmjena 23:28

Autor: János Römer i Zoran Vakula

Hrvatski indeks održivosti

Hrvatski indeks održivosti

Foto: Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj / -

Kako klimatski izazov prihvaćaju gospodarstvenici - razumiju li ga i odgovaraju li na njega, ima li neko područje gospodarstva koje na temu klimatskih promjena može gledati sa strane - pokušalo se provjeriti u "Klimatskom izazovu" 16. ožujka 2023.
Stručna gošća bila je dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR). Evo nekih dijelova razgovora, koji se u cijelosti može čuti u internetskoj radijskoj slušaonici Hrvatskog radija, kao i na kraju ovog teksta.

Nema gospodarstvenika kojeg se klimatske promjene ne tiču


Dr. sc. Mirjana Matešić: "Nema gospodarske grane i gospodarstvenika kojeg se klimatske promjene ne tiču. Svi smo u istom loncu. Ali svi toga nisu svjesni budući da neke djelatnosti, neki sektori prije osjećaju posljedice klimatskih promjenu tako da u ovom trenutku nisu svi zahvaćeni, ali svi smo povezani i u konačnici ćemo svi osjetiti posljedice."


HRPSOR


"Hrvatski poslovni savjeti za održivi razvoj (HRPSOR) je poslovno udruženje - udruga koje su članice gospodarstvenici u Hrvatskoj i koja već više od 25 godina promišlja kako se gospodarstvo može prilagoditi poslovanju na održivi način, odnosno kako implementirati održive prakse u poslovanju.


Mi nismo velika udruga budući da je tema održivosti u gospodarstvu u zadnjih 20 i više godina bila periferna, odnosno nije se prepoznavalo da je impementacija održive prakse važna za poslovni uspjeh. Unazad nekoliko godina se to intenzivno mijenja pa i mi kao organizacija značajno rastemo jer raste interes gospodarstva za ovu temu u cijelosti...


Mi smo predstavnici naših članova prema regulatoru, tijelima javne vlasti i pokušavamo sugerirati sadržaj nekih regulativa, strategija, pravilnika i zakona, kako bi bili primjenjivi u praksi...


Vrlo je teško sugerirati neke izmjene regulatoru tako da je veći dio naših aktivnosti koncentriran na jačanje kapaciteta gospodarstvenika za razumijevanje odgovornosti i upravljanju utjecajima u sferi održivosti. Stoga mi organiziramo različita savjetovanja, seminare, treninge, konferencije, nositelji smo hrvatskog indeksa održivosti koji pomaže samoevoluaciji kompanija o sovom uspjehu u održivosti... Mi služimo kao savjetodavno tijelo, točka umrežavanja, okupljanja gospodarstvenika, gdje oni razmjenjuju ideje, raspravljaju o novim trendovima i zakonima, uče jedni od drugih, povezujuju se... Zajednički pokušavamo pogurati održivost u gospodarstvu."


Što održivost znači za gospodarstvenika?


"Održivost uključuje i poslovnu održivost. Ne smijemo zaboraviti da poslovni subjekti postoje da bi stvarali novu vrijednosti i ako to ne čine uspješnop, oni neće više poslovati.


Održivost se sastoji od 3 jednako vrijedne komponente - ekonomske, okolišne i društvene održivosti... Gospodarstvu je cilj pronaći način kako kreirati novu vrijednost, stvoriti novi proizvod ili uslugu na način da se ne šteti okolišu i daje pozitivni doprinos društvu. To znači da je kontinuirana obveza svakog gospodarstvenika da razumije svoje utjecaje na okoliš i društvo te da aktivno traži načine da upravlja s tim utjecajima kako bi ih maksimalizirao u smislu smanjivanja šteta i povećanja korisnosti.


Poslovni subjekti ovise o interesu kupaca i postoji trend osvješćavanja. Neki kupci bojkotiraju kompanije koje su pokazale neodgovornost prema okolišu, dječjim pravima i sl...


Veliki pritisak na gospodarstvo je regulativa koja se barem u Europi dramatično mijenja na način da postavlja kriterije po kojima vrlo skoro - ako se kompanija neće prilagoditi strogim klimatskim i okolišnim standardima - neće biti konkurentna na tržištu jer će biti preskupa zbog različitih globa, odnosno poreza koja će biti prisiljena plaćati... Na tržištu će opstati oni koji će se prilagoditi novim standardima...


Većina aktivnosti HRPSOR-a je otvorena za sve gospodarstvenike u RH. Misija nam je promovirati održivost u gospodarstvu, što uključuje sve koji su zainteresirani mijenjati svoje ponašanje."


Klimatske promjene - izazov na koji globalno nemamo odgovor


"Klimatske promjene su izazov na koji globalno nemamo odgovor i teško je pretpostaviti što to znači kada se spušta na razinu jedne države ili kompanije. Znamo da se trendovi mijenjaju na način da se regulativa postrožuje. Znamo da način kako u ovom trenutku se ponašamo, kako proizvodimo, trošimo je neodrživ - i u klimatskom i u okolišnom smislu. Mudro je od svake kompanije da pokuša radikalno mijenjati ponašanje tamo gdje je to moguće, kako bi smanjivala svoj doprinos promjeni klime, odnosno prilagođavala svoje poslovanje klimatskim promjenama."


Klimatske promjene su i prilika


"Naravno, to nije garancija opstanka. Ne znamo tko će od današnjih kompanija biti ovdje i za 10 godina, ali možemo pretpostaviti da će se događati velike promjene, transformacije radikalnog tipa, i da će samo oni najsnalažljiviji u tome biti uspješni. Savjet svakom gospodarstveniku - da već danas, ako to još nije, promisli o svojim utjecajima, doprinosima klimi i pokuša naći alternativne metode, proizvode, sirovine, energente koji će mu omogućiti da svoj proces obavi - a da pritom utjecaj na klimu bude što niži... Oni koji pronađu kvalitetnija rješenja će biti u prednosti pred onima koji koriste dosadašnju ustaljenu praksu. Tko pronađe alternativna rješenja, tko će ponuditi određeni proizvod ili uslugu bez negativnog utjecaja na klimu i okoliš bit će konkurentiji - jeftiniji od drugih, i vrlo vjerojatno budući lider na tržištu.


Globalno gledajući postoji jako puno izazova koji još nemaju rješenja - i u mobilnosti, odnosno transportu, i u proizvodnji energije, hrane, kao i različitim urbanim problemima koji dolaze zbog promjene klime. Bilo kakva ponuda rješenja na tim područjima značit će za predlagatelje ogromnu priliku za dodatnu zaradu...


Važno je početi promišljati razvoj svojih poduzeća iz perspektive utjecaja na klimu, odnosno s ciljem smanjenja utjecaja na klimu. Tu leži budući uspjeh i konkurentnost."


Razlozi za održivo poslovanje


"Razloga ima puno. Uvođenje novih modela poslovanja, koji su klimatski prihvatljivi - znači biti jeftiniji. To uključuje energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, manju potrošnju energije - sve su to rezultati nekakvih klimatskih napora gospodarsvetnika koji će u konačnici pojeftiniti cijenu proizvoda i usluga.


Postoje rastući broj građana - odgovornih potrošača, koji su osjetljivi na okoliš, kršenje ljudskih para i različite društvene teme, i koji će htjeti podržati kompanije koje se ističu po svojoj ekološkoj ili društvenoj dobrobiti, koje aktivno rade na pronalaženju alternativnih, održivih modela proizvodnje i potrošnje... Tu je i rastuća "zelena" regulativa, koja mijenja uvjete poslovanja prema održivim, klimatski neutralnim praksama... Oni koji se prilagode imat će pristup jeftinijem kapitalu i investicijama."


Hrvatski indeks održivosti


"Nije lako mjeriti utjecaje. Neki se ne mogu brojčano izraziti. Hrvatski indeks održivosti počeli smo razvijati 2006. godine u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Tada se on zvao Indeks društveno odgovornog poslovanja. U međuvremenu smo ga unaprijedili, u smislu novih trendova, pojačali smo ga iz perspektive utjecaja na klimu jer je ta tema postala "goruća". Radi se o vrlo kopliciranom setu pitanja - više od 160 pitanja za velika poduzeća. Kompanije dobrovoljno odgovaraju na pitanja u aplikaciji koje je dostupna "on line" i na taj način mogu sami sebe evaluirati. Aplikacija ih boduje i daje rezultate u smislu konkretih bodova. HRSPOR svake godine nagrađuje najbolje u više kategorija.", rekla je, između ostaloga, dr. sc. Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.


U emisiji je bilo govora i o važećoj europskoj i hrvatskoj regulativi, kao i o zadovoljstvu hrvatskih gospodarstvenika tom regulativom, ocjeni sporog ili brzog prilagođavanja regulative u praksi, a i o nivou poslovnog odlučivanja o održivostima kompanije.


Kritična točka – o europskom Copernicus-u i (pro)ljetnom meteorakursu


Nakon mnogobrojnih pozitivnih komentara najave zime u "Klimatskom izazovu" 19. listopada 2022. godine Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, pripremio je i analizu zime te trenutačno najvjerojatnije prognoze za proljeće i ljeto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klimatski izazov

Oscilacije temperature i vodostaja, sve češći vremenski ekstremi: klimatski izazov više se ne može ignorirati! Kako ćemo na njega odgovoriti i jesmo li još u regularnom vremenu ili već u sudačkoj nadoknadi? U novoj emisiji jesenske sheme Prvog programa Hrvatskoga radija proučavamo sve uzroke i posljedice klimatskih promjena: Koliko smo ih sami izazvali, koliko smo im tek svjedoci, koliko na njih možemo utjecati? Kako na klimatski izazov gledaju prirodoslovne, a kako društvene znanosti? U svakoj epizodi nudimo kratke informativne klimatske akcente, glavnu temu koju nam detaljno tumači stručni gost i završnu rubriku s još jednim aktualnim tematskim osvrtom!

Poslušajte u Slušaonici