Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dvorac umjetnika Oršić-Jakovlje

16.02.2023.

15:54

Autor: HRT Radio Sljeme

Dvorac Oršić i obnova

Dvorac Oršić i obnova

Foto: HDLU / HRT Radio Sljeme

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje, poznat kao dvorac u kojem od 1973. godine imaju svoje ateljee, rade i stvaraju najznačajniji umjetnici hrvatske moderne i suvremene scene. Nakon dugogodišnjeg nastojanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, početkom 2023. g. započeo je dugo očekivanu i nužnu obnovu. Nakon konstrukcijske obnove, a projekti su već u tijeku intenzivno se radi i kampanja za unutarnju obnovu i opremu za umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav, višenamjensku dvoranu, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture ,depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, stakla, metal i drugo, uz ostalo, napominje voditelj projekta obnove Alen Novoselec. Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca, gdje je u njegov povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj. 

Počela je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine. To je omogućeno odobrenjem sredstava Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 mil. EUR (19,6 mil. HRK), u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu kao ni izgradnju požarom srušenog krila, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 mil. EUR, u većoj mjeri, što će HDLU nastojati osigurati kroz sredstva EU i NPOO, ističe Alen Novoselec, prodekan za upravu i financije ALU. 

Tijekom obnove i u svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih kojom bi se olakšala provedba složene obnove, u planu je organizacija niza aktivnosti za aktivaciju donacija i potpora, poput pripreme relevantnih natječaja, organizacije donacijskih događaja i drugih aktivnosti.  Njihov je cilj javnost upoznati s vizijom Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje koji će predstavljati međunarodno prepoznatljivu platformu za rast, razvoj i istraživanje umjetničkog stvaralaštva, kaže Novoselec. Početkom veljače počela je kampanja “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!” kroz donacijske akcije, a prikupljena sredstva poslužit će za daljnju obnovu Dvorca umjetnika. Posebno su važni projketi s lokalnom zajednicom kao Škola u dvorcu, Povijesna gostiona, Land art Cirkus i drugo. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici