Hrvatski radio

Radio Sljeme

Fotografija i baština

28.04.2022.

16:02

Autor: Hrvatski radio Radio Sljeme

Hrvoje Gržina

Hrvoje Gržina

Foto: V.J.R. / HRA/Nepregladno blago

U Hrvatskom državnom arhivu jučer je predstavljena knjiga 'Sunčani kip. Povijest fotografije u Zagrebu 1839. - 1900', arhivskoga savjetnika dr. sc. Hrvoja Gržine.


Knjiga predstavlja vrijedan doprinos povijesti fotografije i pruža brojne informacije o fotografskome životu Zagreba u XIX. stoljeću na temelju arhivskih izvora, novinskih zapisa i sačuvanih fotografija.

U knjizi dr. sc. Hrvoja Gržine, pročelnika Središnjeg laboratorija u HDA. po prvi su puta na jednome mjestu su okupljeni i obrađeni svi fotografi o čijemu je djelovanju na području grada Zagreba ostalo pisanoga traga u arhivskim izvorima, novinskim zapisima ili na sačuvanim fotografijama, a pregled je dopunjen i ostalim važnim crticama iz fotografskoga života koje uključuju domaće i putujuće izložbe, izume i patente te novinske oglase i vijesti o fotografiji objavljene na stranicama zagrebačkoga tiska. Posebna je pozornost poklonjena dosad uvelike neistraženim vezama koje su neki od zagrebačkih fotografa imali sa strukovnim udruženjima u drugim zemljama (osobito u Beču) te novitetima koje su u svakodnevnu praksu unosili posredstvom takve ulančanosti u fotografski život Monarhije.


Hrvoje Gržina je autor mnogih knjiga i stručnih tekstova o starim fotografskim procesima i starim fotografima, a poseban mu je prinos po pitanju identifikacije,zaštite i čuvanja fotografija. Središnji su mu istraživački interesi povijesni fotografski procesi te povijest fotografije (osobito 19. stoljeća) u Hrvatskoj. Sakuplja stare fotografije - znanih i neznanih, profesionalnih i amaterskih fotografa - od kojih stvara referentnu zbirku povijesnih fotografskih procesa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici