Hrvatski radio

Drugi program

Konstrakta: Plaši me da se naš nastup prepoznaje samo kao nešto novo, bez ulaska u smisao

12.05.2022.

15:00

Autor: Zlatko Turkalj, Ana Hotko

Zlatko Turkalj i Konstrakta, predstavnica Srbije na Eurosongu 2022.

Zlatko Turkalj i Konstrakta, predstavnica Srbije na Eurosongu 2022.

Foto: - / -

Srpska predstavnica na ovogodišnjem Eurosongu, Konstrakta, već je nakon pobjede na nacionalnom izboru izazvala veliku pažnju publike u domovini, susjednim zemljama, ali i u cijeloj Europi. U Hrvatskoj je odmah nakon pobjede dospjela na prvo mjesto Billboardove ljestvice "Croatia Songs" koja se stvara prema broju slušanja i pregleda na servisima za streaming glazbe. U večerašnjem drugom polufinalu Eurosonga Konstrakti kladionice predviđaju odličan rezultat i plasman u subotnje finale. Uoči tog važnog nastupa, svoje nedoumice i dojmove o sudjelovanju na Eurosongu, kao i poveznicu s Dinom Dvornikom, Konstrakta je podijelila s našim Zlatkom Turkaljem.

Zašto Vam je važan nastup na pozornici Eurosonga? To pitam zato jer Vi ste kantautorica koja ima angažirane pjesme, bili ste članica indie-pop grupe Zemlja gruva. Što Vas je to zainteresiralo, privuklo najvećem audio-vizualnom svjetskom događaju?


Moram reći, a to možda nije baš pohvalno za mene, ovo je samo niz slučajeva. Mi smo krenuli u to takmičenje gde ja nisam baš ni bila sto posto za to da se prijavimo za nacionalno takmičenje za izbor, pa se nekako desilo. Nitko nije išao baš tako daleko da pobedimo, pa sad smo nekako tu. Dakle, nije nešto što sam ja planirala ili razmišljala: "Ako idem vamo, idem da se promovišem na Eurosong" i tako dalje. Dakle, desilo se, niz slučajeva i evo nas sad tu. E sad, kad smo tu, to jeste najveći televizijski show gde imaš priliku da pokažeš ono što radiš. Ono što se meni sad u ovom trenutku sviđa jeste to što mi radimo – što je nekako malo van eurovizijskih uobičajenih pesama – prepoznato.


Zapravo više nema tih nekih okvira o kojima se pričalo. Zato sam i pitao za Vaš dolazak, koji je netipičan, a pokazao se uspješnim. Pretpostavljam da u Torinu potpuno uživate. Dosta novinara priča o Vašoj pjesmi, priča o Vašem nastupu. Urednici stranice Eurosong.hr proglasili su Vašu pjesmu najboljom. U Poljskoj su proglasili Vaš nastup najboljim.


Pa to je sve lepo. Ono što mene lično plaši, ali možda ja preterujem, jeste – možda se ovaj naš nastup prepoznaje samo kao nešto novo, ali bez ulaska u smisao cele te stvari. Ne bih volela da je to čisto konzumeristički, ono konzumiranje nečeg novog jer je to kao wow, drugačije je, ajde da sam ovo konzumiramo, nije bitno šta je. Ima tu malo nekog cirkus momenta jer ovo je show, pa sad kao ako ti si tu samo zarad toga što si kao drugačiji, ne bi volela da je to – to. A možda baš i nije jer zaista prilaze ljudi koji se bave svojim poslom, kreativni direktori, ovi, oni i vidim da razumeju i podržavaju. Tako da, ajde još malo nek se slegne, pa ćemo vidjeti što je na kraju.


To je zapravo bilo moje prvo pitanje. Zašto ste Vi donijeli odluku? Znali ste da Eurosong traži upravo tri minute nastupa. To je ponekad cirkus. Malo toga se traži u samoj pjesmi. Vaša pjesma, ova koju predstavljate, kao i sve Vaše, ima poruku.


Jeste. Pa da, zato sad ja sam tu na klackalici: da li nas konzumiraju kao nešto novo ili se to zaista razume. Mislim da će biti potrebno da otekne još malo vremena i da vidimo šta je zaista, ali interno, kroz ove probe susrećem se s ljudima koji nisu deo tog cirkusa nego razgovaraju, razumeju, podržavaju, prepoznaju. Tako da, nije loše. To me raduje na neki način. Imam utisak da takva vrsta sadržaja jeste potrebna negde.


Konstrakta tijekom prve probe za Eurosong 2022, PalaOlimpico, Torino

Konstrakta tijekom prve probe za Eurosong 2022, PalaOlimpico, Torino

Foto: Nathan Reinds / EBU

Rekao sam da sigurno uživate u Torinu. Sve je u znaku Vas i Vaše pjesme, a u Srbiji niste bili među favoritima. Mnoge ste iznenadili. Na kraju su svi opet bili ponosni.


U Srbiji se desilo da kad se spojila slika sa zvukom, desilo se to neko prepoznavanje. Praktično u ta dva dana mi smo isplivali u favorite. Tema jeste univerzalna i na neki način, ajde, lokalna. Ima neku lokalnu aplikaciju u Srbiji, ali razumemo se, zaista. Hrvatska, Bosna, Srbija i tako dalje – brzo smo se prepoznali. Ali vidim, čim se netko pozabavi tekstom van granica naše regije, podržava.


Što kažete o Miji Dimšić, o pjesmi "Netko drugi / Guilty Pleasure"?


Nisam sad videla tačno ovaj nastup sem par fotki. Meni se to svidelo još ranije zato što Mia Dimšić sama izađe s gitarom i oplete do kraja. To mi se sviđa. Ima neku samouverenost u tome.


Kao kantautorica, koga biste izdvojili kao autora, autoricu koju posebno volite? Čiju glazbu volite slušati?


To su mi teška pitanja jer sada bih morala da odem na listu i da gledam. U poslednje vreme ja uglavnom puštam ove neke podcaste tipa "Tiny Desk", "Colors" i tako dalje i onda volim da vidim te neke umetnike "sa strane" koje ovako nemaš prilike da vidiš. Dosta volim afro zvuk, volim lokalne, da čujem sever Afrike, da čujem Portugal, volim da čujem i našu narodnu muziku, volim da čujem i sevdah. To su stvari koje me s godinama sve više interesuju. Ranije je to bila uglavnom neka elektronika, dancehall, dosta hip hopa sam slušala, reggae se slušao dosta i to se vidi možda i kroz muziku koju smo mi stvarali i s Mistakemistakeom ranije i posle sa Zemljom gruva.


Onda na taj popis logično ide i Dino Dvornik, a Vi ste obradili pjesmu "Jače manijače".

Jeste, to je u stvari bio zadatak za festival koji se zvao Mikser. Bila je ideja da se obradi neki od izvođača s naših prostora. Mi smo bili u dilemi između Bajage i Dina Dvornika, ali smo ipak se odlučili za Dina i obradili smo tri pesme, ne samo "Jače manijače", već i "Afriku" i "Zašto praviš slona od mene" – "od sebe" u našoj verziji. Mislim da smo tu super odradili posao pošto smo se dosta odmakli od originala. Spakovali smo to u neki naš groove i aranžman, a opet smo ostali u Dinovim okvirima i to je lepo prepoznato s jedne i s druge strane, pošto je Dino stvarno značajan za celu našu ex-Yu.Zlatko Turkalj i Konstrakta

Zlatko Turkalj i Konstrakta

Foto: - / -

Imate li možda želju s nekim iz Hrvatske napraviti glazbenu suradnju, možda snimiti još neku od pjesama iz Hrvatske, ali na taj svoj način?


U poslednje vreme dosta me fascinirao Vojko, pa i Tonči – dobro, Tonči ono što je radio kao… Kako se zove?


Madre Badessa.


E, to.


A to mu je bio odličan potez.


To mi je divno, da. Pa evo, sada mi padaju na pamet njih dvojica. Dobro, ne znam kako bih se uklopila s Vojkom, ali on me baš zabavlja i raduje.


Cijeli razgovor s Konstraktom poslušajte ovdje:

Razgovor Zlatka Turkalja s Konstraktom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.