Hrvatski radio

Drugi program

Mihael Strle prehodao 1100 kilometara usprkos artritisu

02.03.2022.

23:05

Autor: Tea Rožman Svedrović, Ana Hotko

Mihael Strle i njegov pas Oskar tijekom pješačenja stazom Via Adriatica (2022.)

Mihael Strle i njegov pas Oskar tijekom pješačenja stazom Via Adriatica (2022.)

Foto: osobna arhiva / -

Kada vam se život okrene preko noći, mnogo stvari počnete gledati na drugačiji način. Cijenite svaki novi dan, svaki novi korak. Najbolje to zna Mihael Strle (35), veliki avanturist koji je zadnjih godina pokazao i dokazao da je sve moguće ako to uistinu želiš, usprkos bolesti. 

Mihael je tako, među ostalim, kajakom prošao 450 km od Korčule do Istre, biciklom više od 4000 km od Zagreba do Turske, proveo je i 6 mjeseci u Indiji, a onda se javila želja prehodati Via Adriaticu, turističko-planinarsku stazu koja spaja istarski rt Kamenjak kod Pule s rtom Oštra kod Prevlake na samome jugu Hrvatske. Sve to ostvario je unatoč tome što mu je prije deset godina dijagnosticiran reumatoidni artritis.


Via Adriaticu, prvu hrvatsku dugopružnu turističko-planinarsku stazu u dužini od 1100 kilometara – koja predstavlja izazov i potpuno zdravoj osobi – Mihael Strle prehodao je sam sa svojim psom Oskarom. Tom je stazom hodao više od tri mjeseca. Bilo je to stotinjak dana upoznavanja samoga sebe, svojih mogućnosti i sposobnosti, ali i probijanja vlastitih granica.

Mihael Strle na planinarskoj stazi Via Adriatica (2022.)

Mihael Strle na planinarskoj stazi Via Adriatica (2022.)

Foto: osobna arhiva / -

Hodao je u zimskim uvjetima, po kiši, buri, snijegu. Temperature su katkad dosezale i 20 stupnjeva ispod nule. No, sve je to prolazno, koliko god se u datom trenutku možda čini da čovjek treba odustati. Svakim korakom dalje, svakim kilometrom, Mihael je dokazivao sebi i svijetu da je sve moguće ako to jako želiš i vjeruješ u sebe. Radio je to i za svoj projekt "Korak iznad", kojim želi podići svijest o artritisu i pomoći oboljelima.


Razgovor s hrabrim i ustrajnim Mihaelom možete poslušati u našoj Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici