Hrvatski radio

Drugi program

Sjećate li se kakav je Zagreb bio 1980-ih?

24.02.2022.

20:21

Autor: Tea Rožman Svedrović, Ana Hotko

Gramofon i ploče, izložbeni primjerci muzeja "Zagreb 80-ih", 2017-

Gramofon i ploče, izložbeni primjerci muzeja "Zagreb 80-ih", 2017-

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Vratili smo se u prošlost, u osamdesete godine prošloga stoljeća. To je doba kada se radilo, ali nije baš svatko morao biti menadžer. Ljudi su se družili mnogo više nego danas, organizirali su se nezaboravni tulumi, bilo je to po mnogima zlatno doba iako u materijalnom smislu većina nije imala mnogo. Možda je imala više nego danas.


Iako se svako malo prisjećamo kako je tada bilo i kako se živjelo, ipak neke stvari s vremenom pomalo izblijede, poput sitnica iz kuhinje, spavaće sobe, dnevnoga boravka, radne ili dječje sobe.


Ako mislite suprotno svakako posjetite muzej "Zagreb 80-ih" i provjerite koliko ste toga zaboravili. Nalazi se u Radničkoj ulici 34 na prvome katu. Već na samome ulazu u zgradu dočekat će vas filmski i glazbeni plakati iz 80-ih, kao da ulazite u vremensku kapsulu.


Pokretačice muzeja "Zagreb 80-ih", Ksenija Babić i Anastasija Knežević, 2017.

Pokretačice muzeja "Zagreb 80-ih", Ksenija Babić i Anastasija Knežević, 2017.

Foto: Tomislav Knežević / PIXSELL

Otvarate vrata muzeja i ulazite u život jedne zagrebačke obitelji, na jedinstven i interaktivan način uz obavezne glazbene hitove osamdesetih. Sve možete dodirivati, isprobavati odjeću i obuću, sjediti na kauču, ležati na krevetu, igrati društvene igre, računalne igre, pregledati sve kuhinjske elemente i frižider, vidjeti koje su kućanske potrepštine koristili tada. Možete sjesti na motor - onaj stari Tomos. Čak možete sjesti u Zastavu 750 - popularnog Fiću. Možete što god poželite.


Na ulazu nas čeka vlasnica i idejna vlasnica ovog jedinstvenog je Ruskinja Anastasija Knežević, koja je kao djevojčica s obitelji doselila u Zagreb iz nama dalekoga Sibira.


Priču o muzeju i njegovoj vlasnici poslušajte u našoj Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici