Hrvatski radio

Prvi program

Hladno pivo rasprodanim koncertima oprostilo se od zagrebačke publike

22.10.2022.

20:41

Autor: Igor Jurilj

Hladno pivo u Domu sportova 2022.

Hladno pivo u Domu sportova 2022.

Foto: Roberto Pavić / Ravno do dna

Hladno pivo, utjecajni zagrebački punk rock sastav, vrhunac svoje velike turneje, kojom slavi 35 godina postojanja i oprašta se od publike, upriličilo je dvama koncertima pred oko 8000 ljudi. Atmosferu i razmišljanja glazbenih kritičara za emisiju "S domaće pop i rock scene" zabilježio je Igor Jurilj.

Jedan od najvećih hrvatskih bendova, jedan od predvodnika punk rock scene, nakon 35 godina Hladno pivo oprostilo se od svoje zagrebačke publike. Bend je najavio da će, nakon velike turneje pod nazivom "35 za 35", imati dužu koncertnu pauzu. U sklopu turneje, u petak 13. i četvrtak 14. listopada, održali su dva koncerta u maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu, pred ukupno oko 8000 fanova. Bend je u dva rasprodana koncerta u maratonskom nastupu pretresao kompletnu pjesmaricu uz hitove iz svih faza karijere koji su okupili nekoliko generacija fanova.


Kad su u svibnju 1988. odsvirali svoj prvi koncert u Kumrovcu, malo tko je mogao pretpostaviti da će Hladno pivo postati jedan od najvećih i najvažnijih hrvatskih bendova, niti da će trajati impresivnih 35 godina. Kakvog su značaja za domaću rock scenu, rekao nam je glazbeni kritičar Nikola Knežević.


- Hladno pivo je jako puno značilo ne samo za hrvatsku, nego i za regionalnu glazbenu scenu. Ne samo da je u pitanju punk velikan, odnosno jedan od najboljih punk bendova naših prostora – kasnije punk rock bendova – nego je u pitanju jedna slika cijele generacije koja je 1990-ih sazrijevala uz njihove pjesme. Mile Kekin kao frontmen i kao autor tekstova zaista je bio ključna stavka ovoga benda, ali njihovi energični koncerti, kao što smo vidjeli sada u Domu sportova, jednostavno su nevjerojatni. Takva energija rijetko se viđa na koncertima. Ono čemu sam svjedočio u Domu sportova je nešto što nisam dugo vidio – rekao je Knežević.


Kroz sve ovo vrijeme, bend iz Gajnica uspio je progurati punk rock na vrhove top lista, iskrojiti glazbenu povijest kompletne regije i jedan underground zvuk izvući iz klubova u dvorane i na stadione. Za mnoge grupe nedostižnu obljetnicu obilježili su serijom koncerata na kojima okupljaju publiku s početka priče, ali i jednako jake fanove rođene kasnije.


Hladno pivo se nakon četiri albuma transformiralo iz punk kolektiva u rock bend koji pripada samom vrhu hrvatske rock glazbe, piše kritičar Bojan Mušćet. Ipak, potreba da se neprestano vraćaju korijenima, eksperimentiraju i – zapravo – rade što žele i kad žele, pa i po cijenu neuspjeha, spriječila ih je da postanu dinosauri. Hladno pivo je na koncertima uvijek osvježavajuće te repertoar neprestano obnavlja novim zanimljivim pjesmama. Ipak, već 15 godina, od albuma Knjiga žalbe, Hladno pivo nema album kojim bi repetiralo žestinu i vrsnost ranih radova.


- Hladno pivo se mijenjalo s godinama, kao što se mijenjala njihova publika. Od izvornog punka, nekako su prerasli u punk rock, pa u neki tipičan rock ili čak indie rock sastav na našoj sceni. Kroz tu tranziciju, diskografski su bili sve slabiji i slabiji, ali koncertno i dalje jedan od najvažnijih sastava na našim prostorima. 35 velikih godina i bez obzira na to što se publika promijenila, što je najmanje punk publike bilo u Domu sportova, mora se odati priznanje ovom bendu kao jednom od najvažnijih od 1990-ih do danas – mišljenja je Knežević.


Jurnjavu kroz trideset i pet impresivnih godina Hladnog piva obilježavaju neke od najvažnijih pjesmama s albuma poput kultnog debija „Džinovski”, „G.A.D.”, „Desetka” ili „Knjiga žalbe” i „Svijet glamura”. Publika Doma sportova gromoglasno je pratila svaki stih i notu koncerta oba dana. Zbog astronomskih cijena piva, poslovično polijevanje i špricanje u uzavreloj publici izostalo je u početku. No hit do hita raspametio je dvoranu, pa je nakon nekog vremena hladno, a i toplo pivo, umjesto šampanjca zalilo prigodu. Tisuće prisutnih slavilo je s dečkima iz Gajnica kolosalan uspjeh i planinu pjesama za pamćenje.


Time je Pivo postalo još jedno od najvećih imena koje prepuštamo povijesti, ma koliko god najavljivali potencijalni povratak. Nakon što smo ove godine, iz raznih razloga, vidjeli rasformiranje Parnog valjka, Prljavog kazališta i Novih fosila, odlazi nam i ova postava Hladnog piva. Upravo su oni bili jedan od zadnjih velikih bendova.


- Ako gledamo na hrvatsku glazbenu scenu, na neke bendove koji su i dalje aktivni ili koji su pri zalazu karijere, teško je reći da danas ima takvih bendova novije generacije. Ima puno interesantnih izvođača, puno potencijalnih novih "Hladnih piva" i "Parnih valjaka", ali nekako se sve promijenilo. U svijetu glazbe, danas si velik, sutra nisi. Sve je nekako u brzini, sve je dosta promjenjivo i u smislu trendova, i u smislu same produkcije glazbe. Teško je reći hoće li netko biti velik sutra – pojasnio je Knežević.


Koncerti koji slijede Hladnom pivu – Maribor 22. listopada te na koncu istarski Hum 29. listopada – posljednji su za jedan duži period. U narednim godinama, Mile Kekin posvetit će se solo karijeri, dok će ostatak banda nastaviti zajednički rad kroz svoj projekt Guerilla Mainstream.


Atmosferu sa zagrebačkog oproštaja od Hladnog piva poslušajte niže u našoj Slušaonici.


Emisiju "S domaće pop i rock scene" urednika i voditelja Roberta Urlića možete slušati na HR1 četvrtkom i petkom od 14:05 do 14:45 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici