Hrvatski radio

Drugi program

25 godina od pobjede grupe E.N.I. na Dori

19.02.2022.

13:32

Autor: Ana Hotko

Grupa E.N.I. na dodjeli nagrade Porin, Makarska 2007.

Grupa E.N.I. na dodjeli nagrade Porin, Makarska 2007.

Foto: Robert Anić / PIXSELL

U emisiji "Ususret Dori", koja se povodom tog glazbeno-scenskog spektakla emitira izravno iz Opatije, gost Zlatka Turkalja bio je riječki glazbenik Davor Tolja, najpoznatiji kao član grupe Denis & Denis koja je obilježila domaću scenu 1980-ih godina, ali i autor pjesme s kojom je grupa E.N.I. pobijedila na Dori 1997.

Nedavno se desilo i ponovno okupljanje grupe Denis & Denis, na radost njihove nekadašnje publike, ali i mlađe generacije. No, za nove pjesme nemaju ambicija. Zato Tolja ima novi bend, rock grupu Whiteheads, koja je prošle godine objavila prvi album.


Davor Tolja djelovao je i kao samostalan izvođač, ali i kao autor za druge glazbene umjetnike kao što je grupa E.N.I. za koju je skladao pjesmu "Probudi me". Ta je pjesma prije 25 godina Hrvatsku predstavljala na Eurosongu u Dublinu. Obljetnica četvrtine stoljeća od tog događaja bila je povod druženju u posebnom studiju Drugoga programa Hrvatskoga radija u Opatiji, u kojoj se u subotu održava velika završnica natjecanja Dora 2022. – hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije.


Suradnja Davora Tolje s grupom E.N.I. zbila se sasvim slučajno. On je na natječaj za Doru poslao demo snimku pjesme "Probudi me", dok su E.N.I. bile prijavljene s nekom drugom pjesmom. Jednoga dana nazvala ga je Miranda Đaković, voditeljica grupe Putokazi i prenijela mu prijedlog Aleksandra Kostadinova da E.N.I. ipak pjevaju njegovu pjesmu. Tolja je na to pristao i ostalo je povijest.


- Miranda i Aco Kostadinov su bili u pravu jer je očito to bila dobitna kombinacija, konstatirao je Tolja.


E.N.I. su s pjesmom "Probudi me" – za koju je tekst napisala Alida Šarar, a glazbu i aranžman Davor Tolja – pobijedile na Dori 1997. u žestokoj konkurenciji. Oliver Dragojević s pjesmom "Lučija", Magazin s pjesmom "Opijum", Petar Grašo s pjesmom "Idi", Lidija Bajuk s pjesmom "Zora djevojka", Ivana Plechinger s pjesmom "Zora" – sve hit do hita, no samo je jedna pjesma mogla pobijediti i predstavljati Hrvatsku u Dublinu.


- Onda su došle E.N.I.-ce i pomrsile račune svima, našalila se Nikolina Tomljanović, članica grupe koja se pridružila Zlatku Turkalju i Davoru Tolji u studiju Drugog programa u Opatiji.


Zlatko Turkalj, Nikolina Tomljanović i Davor Tolja, Opatija 2022.

Zlatko Turkalj, Nikolina Tomljanović i Davor Tolja, Opatija 2022.

Foto: -- / HRT

Iako su članice grupe E.N.I. te 1997. godine bile mlade djevojke na samome začetku glazbene karijere – Nikolina Tomljanović je bila najstarija s 19 godina – pozornica i predan rad nisu im bili strani.


- Mi smo došle iz Putokaza. U Putokazima se radi. Miranda je rekla: "Idemo raditi" i mi smo radile. Otpjevale smo, snimile, dobro uvježbale koreografiju i predstavile se u najboljem svjetlu, ispričala je Tomljanović.


Kako je istaknuo Zlatko Turkalj, Putokazi su doista poznati po radu i disciplini, ali i po tome što su uvijek imali svoj drugačiji stav i bili drugačiji od svih na sceni. Drugačije su zvučali, drugačije su izgledali, pazilo se na sve detalje, od scenskog nastupa do interpretacije. No, E.N.I. su ipak bile drugačije od dotadašnje estetike Putokaza.


- Da, ovo je bio baš pop. Ovo je bio možda najveći odmak od Putokaza, potvrdila je Tomljanović dodavši da su na Doru došle neopterećene želeći samo dobro predstaviti Putokaze.


Premda su bile mlade, svaka od članica grupe E.N.I. - Elena Tomeček, Nikolina Tomljanović, Iva Močibob i Ivona Maričić – imala je samouvjerenost te izraženu osobnost koju je pokazivala interpretacijom.


- Poznavao sam njihov rad jer smo se sretali na Zadarfestu, recimo, dvije godine prije. Kada mi je bilo predloženo da upravo one pjevaju moju pjesmu, rekao sam: "To je to". Kao da su me pitali što želim, prisjetio se Tolja.


U to vrijeme E.N.I. su bile hrvatski odgovor na planetarno popularan britanski ženski kvartet Spice Girls. U Dublinu je to izgledalo kao dobitna kombinacija, sudeći po zanimanju medija.


- Taj smjer kojim smo mi prošle baš te godine nije toliko prošao. Već sljedeće godine taj tip pjesama odlično je prošao. Zaista se ne može znati. Te godine su pobijedili Katrina And The Waves, stvarno zasluženo. Mi jesmo dobro odradile posao, mi jesmo bile spremne, ali kakvu energiju je ta žena imala! Kada je ušla u garderobe, ona je izgledala kao pobjednik. Jednostavno se odlično nosila s tom situacijom, s Eurovizijom i s tim natjecateljskim dijelom, otkrila je Nikolina Tomljanović.


Cijeli razgovor Zlatka Turkalja s Davorom Toljom i Nikolinom Tomljanović možete poslušati u našoj Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.