Hrvatski radio

Drugi program

Otočac i rijeka Gacka - idealan izbor za aktivni vikend odmor

11.02.2022.

13:38

Autor: Tea Rožman Svedrović, Ana Hotko

Rijeka Gacka, vožnja kajakom (2021.)

Rijeka Gacka, vožnja kajakom (2021.)

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

Dolaskom toplijih dana sve se više okrećemo aktivnostima na otvorenom, stoga se ekipa zabavnog magazina Drugog programa, Bombonijera, uputila u Liku i donosi prijedlog vikend odmora u tome kraju. 

Iz Zagreba se do izlaza za Otočac stiže za nešto više od sat vremena vožnje autocestom A1. Otočac je grad koji posljednjih godina posjetiteljima nudi mnoštvo aktivnosti na otvorenom, poput šetnje uz rijeku Gacku, stotine kilometara biciklističkih staza, planinarskih staza, vožnje prozirnim kajacima po rijeci Gackoj, vožnje kvadovima i još mnogo toga.

Također, Otočac se može pohvaliti dobrom gastronomskom ponudom, zahvaljujući malim obiteljskim gospodarstvima, pa tako posjetitelji mogu uživati u autohtonim jelima i isprobati ličku kuhinju. Za smještaj se ne treba brinuti jer privatnih apartmana ne nedostaje, a tu je i nekoliko hotela srednje kategorije.


Otočac, vožnja kvadovima uz rijeku Gacku (2017.)

Otočac, vožnja kvadovima uz rijeku Gacku (2017.)

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Želite li uživati u prekrasnim pogledima, upoznavati ljepotu prirode, šuma, upoznavati se s tragovima divljih životinja, onda je Lika za vas pravo mjesto. Želite li vidjeti idilične poglede na Gacku, Gacko polje, Kosinjsku dolinu, Velebit, Ličku Plješivicu, Veliku i Malu Kapelu, predlažemo vam planinarsku stazu do vrha Marković Rudina na visini od 1105 metara.


Start je najčešće iz Ličkog Lešća, no ovisno o kondiciji, zdravlju, raspoloživom vremenu može se odabrati kraća, ali i duža tura. Primjerice, iz sela Čovići, gdje parkirate automobil pokraj mosta na Gackoj, do vrha ćete hodati oko četiri sata. U početku visokom borovom šumom, što je posebno osvježavajuće u ljetnim mjesecima. Staza je odlično markirana, iako putem u nekoliko navrata morate preskakati preko srušenih stabala. No, uz malo opreza prelazi se bez problema. U svakom slučaju, predivna staza koju su prije osam godina uredili i obilježili članovi planinarskog društva "Gromovača" koje ima tradiciju dugu više od pola stoljeća. 


Vrh planine Liška Plješivica kod Korenice (2021.)

Vrh planine Liška Plješivica kod Korenice (2021.)

Foto: Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Divljači ima sve više, pa samim time lovni turizam predstavlja značajnu turističku ponudu u Lici. Raznolikost divljači ne privlači samo lovce u lovišta na ovom području, već i ljubitelje fotosafarija u potrazi za izvanrednim pejzažima te fotografijama flore i faune. Svakako treba napomenuti da su lov i lovni turizam posebno i strogo regulirani na području cijele Hrvatske pa tako i u Lici, stoga je neophodno da se lovcima i njihovoj pratnji pridruži službena osoba. Duga je i tradicija sportskog ribolova, pa je tako Gacka u svijetu poznata po potočnoj pastrvi. Zbog obilja hrane ova riba ovdje raste pet do sedam puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu. Narastu i do pet kilograma. 

Ribolov uz rijeku Gacku, Lika (2017.)

Ribolov uz rijeku Gacku, Lika (2017.)

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Više o Otočcu i ljepotama doline rijeke Gacke, ali i okolnim planinama, doznajte iz posljednje emisije Bombonijera koju možete naći u našoj Slušaonici.


Emisija Bombonijera emitira se na Drugome programu Hrvatskoga radija srijedom od 10 do 12:30 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici