Hrvatski radio

Prvi program

Pogled iz aktivističkog kuta

15.12.2022.

Zadnja izmjena 02:00

Autor: János Römer i Zoran Vakula

prosvjed Greenpeace-a Hrvatska protiv fosilnih goriva

prosvjed Greenpeace-a Hrvatska protiv fosilnih goriva

Foto: Bojan Haron Markičević / Greenpeace

Nakon posljednje dvije geofizičke perspektive, u 14. emisiji "Klimatski izazov" Prvog programa Hrvatskog radija emitirane 14. prosinca 2022. godine na red je došla i "aktivistička perspektiva". U "Pogledu iz aktivističkog kuta“ govorilo se, između ostaloga, o aktiviranju aktivista, specifičnom obliku društvenog djelovanja kojim se nastoji upozoriti na problem i poticati njegovo rješavanje. Stoga je stručni sugovornik, točnije - sugovornica - bila Petra Andrić, programska voditeljica ekološke organizacije Greenpeace u Hrvatskoj, i to ne samo zbog podsjećanja na više od pola stoljeća Greenpeace-ovog aktivističkog iskustva i autoriteta na području klimatskog aktivizma, nego i zbog predstavljanja nekih od konkretnih akcija u vezi klimatskih promjena koje se poduzimaju u Hrvatskoj i svijetu.

Petra Andrić, koja je na razgovor na HRT došla biciklom, premda je bilo prohladno, s povremenim snijegom, između ostalog je rekla:

"Dio razloga za ne vožnju bicikla je objektivan zbog loše biciklističke infrastrukture, odnosno gradova koji tome nisu prilagođeni i vozača koji nisu naviknuti na bicikliste na cesti. Ima puno toga da se poboljša trenutačno stanje, i to ne samo zbog klimatskih promjena nego i drugih, na primjer - zrak u gradovima bi bio čišći, gužve bi bile manje, možda bi se i zdravstveno stanje nešto poboljšalo... Svakako se neće svi prebaciti na bicikle, ali ima i drugih načina prijevoza koji su održivi - primjerice, više ulaganja u javni prijevoz i pješačku infrastrukturu bi puno pomoglo."

"Puno je toga stvar navike. Kad se jednom naviknemo na jedan oblik prijevoza, teško je prijeći na drugi... No, kad se jednom naviknemo odvajati sav otpad to će nam biti svakodnevna stvar, kao pranje zuba, na primjer."

Greenpeace

"Greenpeace je neovisna globalna organizacija koja provodi kampanje s ciljem zaštite i očuvanja okoliša te promicanja mira. Prošle godine je proslavljeno 50 godina globalnog djelovanja. Danas je organizacija prisutna u 55 zemalja na raznim kontinentima. U RH djeluje od 2012. godine - sada je 10. godišnjica djelovanja u Hrvatskoj."

"Greenpeace je organizacija sa zaposlenicima, ali naša velika snaga su volonteri i aktivisti - ljudi koji se slažu s našim ciljevima i koji imaju iste motive djelovanje na nenasilan način. Nenasilje je jedno od temeljnih vrijednosti Greenpeace."

"Greenpeace Hrvatska provodi kampanje često s naglaskom na klimu i sektor energetike. Imali smo kampanju SOS za Jadran - protiv bušenja Jadrana, zatim protiv Plomina C - adresirano na naftu i ugljen, a posljednju godinu dvije imamo aktivnu kampanju protiv fosilnog plina. Osim energetikom bavimo se i plastikom, zagovaramo više zelenila u gradovima, uključili smo se u globalnu kampanju zaštite oceana i td."

"Uvijek postoji alternativa koja se treba paralelno zagovarati. Primjerice, kada imamo kampanju protiv jednokratne plastike - zagovaramo rješenja za višekratnu upotrebu i sustavi za ponovno punjenje... Fosilna goriva trebaju biti zamijenjena obnovljivim izvorima energije, treba se više ulagati u energetsku učinkovitost, treba se smanjiti potrošnja energije..."

kampanja Greenpeace-a Hrvatska protiv korištenja jednokratne plastike

kampanja Greenpeace-a Hrvatska protiv korištenja jednokratne plastike

Foto: Bojan Haron Markičević / Greenpeace

"Plin nije "zeleno rješenje", nego fosilno gorivo"

"Plin se često "provlači" kao zeleniji "brat" drugih fosilnih goriva. Fosilna industrija ga reklamira kao zelen, čist, tranzicijsko gorivo i td., ali plin je fosilno gorivo i njegovih izgaranjem se u atmosferu oslobađa CO2. Jako veliki minus i utjecaj na klimu je i to što je većina sastava plina metan, a on je - ako dođe u atmosferu - 80 puta jači staklenički plin od C02 u razdoblju od 20 godina. Stvarno je krajnje vrijeme da plin prestanemo smatrati tranzicijskim gorivom."

"Ništa nije neškodljivo, ali treba birati ono manje štetno"

"Kad se pogledaju ukupni utjecaji tijekom životnog ciklusa kod korištenja obnovljivih izvora energije, primjerice u proizvodnji solarne energije i energije vjetra, i kad se usporede s utjecajem fosilnih goriva, i to ne samo na klimu, nego i na okoliš - uvijek su rezultati obnovljivih izbora energije puno povoljniji za okoliš i klimu od rezultata fosilnih izvora. Sve što radimo i proizvodimo ima neki utjecaj na okoliš. Ništa nije potpuno neškodljivo. Ali treba birati ono što je manje štetno. Važno je smanjiti ukupnu potrošnju energije, povećati razinu energetske učinkovitosti i prijeći na obnovljive izvore energije koji manje djeluju na okoliš i klimu od fosilnih goriva."

Greenwashing

"Greenpeace i druge "zelene" aktivističke organizacije potiču na to da se napokon sluša glas znanstvenika i nađu rješenja za dobrobit svih. No, nalaženje rješenja ide presporo. Frustrirajuće je ne djelovanje ili jako sporo djelovanje političara i drugih donositelja odluka. Također je frustrirajuće i obmanjivanje javnosti i "greenwashing", odnosno zelene laži kompanija koje svoje proizvode i oblike poslovanja prikazuju kao "zelena", a to nisu. To dodatno otežava put do pravih rješenja."

Iskoristimo bolje hrvatske energetske potencijale

Ne samo zbog zaštite okoliša i klime, nego i zbog energetske neovisnosti - u Hrvatskoj trebamo više koristiti energiju sunca i vjetra, za koju imamo prirodnog potencijala, za razliku od ugljena i drugih fosilnih goriva koje nemamo dovoljno pa njihovih korištenjem postajemo dodatno ovisni o drugima. Poražavajuća je činjenica da je Hrvatska kod potencijala iskoristivosti energije sunca pri europskom vrhu, a kod iskorištenja te energije - na dnu, moglo se između ostaloga, čuti i zaključiti tijekom gostovanja Petre Andrić, programske voditeljice ekološke organizacije Greenpeace u Hrvatskoj, u "Klimatskom izazovu" 14. prosinca 2022. godine.

A u rubrici "Kritična točka" bilo je riječi o prosječno sve toplijem i sve rjeđe "bijelom Božiću". Naravno, zbog klimatskih promjena.

Pogled iz aktivističkog kuta

Emitirano 14.12.2022. 09:05

Općenito o aktivističkom pristupu klimatskom izazovu, ali i o konkretnim aktivnostima svoje organizacije, u središnjem dijelu emisije govori programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klimatski izazov

Oscilacije temperature i vodostaja, sve češći vremenski ekstremi: klimatski izazov više se ne može ignorirati! Kako ćemo na njega odgovoriti i jesmo li još u regularnom vremenu ili već u sudačkoj nadoknadi? U novoj emisiji jesenske sheme Prvog programa Hrvatskoga radija proučavamo sve uzroke i posljedice klimatskih promjena: Koliko smo ih sami izazvali, koliko smo im tek svjedoci, koliko na njih možemo utjecati? Kako na klimatski izazov gledaju prirodoslovne, a kako društvene znanosti? U svakoj epizodi nudimo kratke informativne klimatske akcente, glavnu temu koju nam detaljno tumači stručni gost i završnu rubriku s još jednim aktualnim tematskim osvrtom!

Poslušajte u Slušaonici